Eutanázia helyett az életet választotta a pápa hatására egy kolumbiai asszony

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. szeptember 14. csütörtök

"Bátor vagy, és szép is” – mondta a Szentatya Bogotában az 56 éves Consuelo Cordobának, akinek ez a pár szó elég volt, hogy megváltoztassa a döntését: lemondta az időpontot az eutanáziára, amit azért kért, mert tizenhét éve eltorzult arccal és testtel él.

Az 56 éves asszony élete szinte elviselhetetlenné vált, miután 2000-ben férje leöntötte sósavval: 87 műtéten esett át, milliméterről milliméterre próbálták helyreállítani az arcát. Nemrég pedig agyi fertőzést diagnosztizáltak nála. Ezt az újabb megpróbáltatást már nem tudta elviselni: szeptember 29-ére kapott időpontot eutanáziára, Kolumbiában ugyanis különleges esetekben engedélyezett az asszisztált öngyilkosság.

Előtte azonban a bogotái apostoli nunciatúrán lehetőséget kért arra, hogy  találkozhasson a Kolumbiába látogató Ferenc pápával, hogy megoszthassa vele fájdalmát, és áldást kérjen tőle. Ez a találkozás megváltoztatta elhatározását.

Consuela testszínű símaszkban jelent meg a pápa előtt – már tizenhét éve ilyennel takarja el az arcát, egyrészt hogy védje a napsugaraktól, másrészt mert szégyelli megmutatni, milyen lett a brutális támadás nyomán. Dagoberto Esuncho 2000-ben az otthonukban támadt rá az asszonyra. Börtönbe zárták, de egy hónap múlva kiengedték.

Consuela a támadás előtt azt tervezte, hogy szépségszalont nyit, ehelyett szörnyű kálvária vette kezdetét: operációk sorozata következett (még mindig hat műtét vár rá), különféle kezeléseket kapott, csövet helyeztek az orrlyukába, hogy lélegezni tudjon, folyékony ételekkel tud csak táplálkozni. Ráadásul abban a megalázó helyzetben van, hogy mások segítségére szorul. Mindehhez adódott a legújabb diagnózis: toxoplazmózis, amely az agyát támadta meg, és általában epilepsziás rohamokkal, bénulással jár.

El akarta mondani a pápának, hogy most már elfogyott az ereje, nem bírja tovább, véget vet az életének. Elmondta neki a történetét, és az áldását kérte. A pápa azt válaszolta: „Nem, nem fogod megtenni.” Buzdította, hogy harcoljon az álmaiért, és a következő szavakkal mozdította ki a teljes elkeseredésből: „Bátor vagy, és szép is.”

„A pápa megölelt, ajándékot kaptam tőle ezzel. Most már élni akarok – nyilatkozta a találkozást követően Consuela a kolumbiai újságíróknak. – Nem megyek el [az eutanáziára], mert Isten nagy dolgokra készül az életemben. Csodát tett.”

Az El Espectator kolumbiai lap információi szerint aggodalomra ad okot, milyen nagy számban esnek áldozatul a nők sósavas támadásnak az országban. 2004 és 2016 között 1 151 esetről tudnak Kolumbiában, de valószínűleg ennél több támadás történt, mert sokan nem tesznek feljelentést. 

Forrás: Vatican Insider; Catholicnewsagency.com

Fotó: Catholicnewsagency.com

Magyar Kurír