Ez aranyos: az amerikai légierő figyeli a Mikulás útját

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2023. december 23. szombat

Az amerikai néphit szerint karácsonykor a Mikulás viszi a fa alá az ajándékokat. Az amerikai légierő harci gépekkel, radarokkal fogja követni az útját – egészen onnantól, hogy elindul az Északi-sarkról, közzé is teszik, hogy épp merre jár. A Mikulás nyomon követésének hagyománya 1955-ben kezdődött, amikor a légierő ezredesét, Harry Shoupot a Kontinentális Légvédelmi Parancsnokságon egy gyerek tévesen hívott fel azzal, hogy a Mikulással beszélne. Ezzel elkezdődött a hagyomány.

Az észak-amerikai repülésvédelmi parancsnokság coloradói központjából figyelik meg a Mikulást, a begyűjtött információkat a noradsanta.org oldalon is közzéteszik, így minden gyermek láthatja, hozzájuk mikor érkezhetnek meg az ajándékok – számolt be az ABC News. A légvédelmi parancsnokság weboldalán játékokkal, zenékkel és mesékkel is szórakoztatja a várakozó gyerekeket. A Mikulás-radar mobilalkalmazáson keresztül is működik, de közösségi oldalukon is frissítik az információkat.
Ugyanazzal a technológiával fogjuk nyomon követni a Mikulást, amelyet minden nap használunk Észak-Amerika biztonságának megőrzése érdekében – mondta Elizabeth Mathias, az Egyesült Államok légierejének ezredese, a NORAD szóvivője. Hozzátette: Rudolph vörös orrának fényét fogják követni. Azt is elmondta, hogy a Mikulás nem készít repülési tervet, de a piros ruhaujjába rejtett mesterséges intelligencia segíti a tájékozódásban. „Kíváncsi leszek arra, hogy az idei repüléséről készített értékelésünkben ez megmutatkozik-e” – mondta a NORDART képviselője.
A NORAD mintegy 1100 önkéntest vár idén, hogy segítsen válaszolni a hívásokra a Colorado Springsben található Peterson Űrbázis egy dedikált műveleti központjában.
Az operatív központ karácsony első napján, hajnali 4 órakor kezdi meg a munkáját, és egészen éjfélig tart a szolgálat. A 1-877-446-6723-as telefonszámon közvetlenül a NORAD munkatársai adnak tájékoztatást arról, hogy épp hol jár a Mikulás.
(index.hu)