Bírósági döntés: jogszerű a hétfői kétórás pedagógussztrájk

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2022. január 29. szombat

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a két nagy pedagógus-szakszervezet január 31-re kétórás figyelmeztető sztrájkot szervez. A még elégséges szolgáltatásokról (vagyis arról, mi fog történni a sztrájk ideje alatt az iskolákban) nem tudtak megállapodni a kormánnyal, ezért bírósághoz fordultak.

A bírósági döntés azonban csak péntek délután született meg. A Pedagógusok Szakszervezete három órakor jelentetett meg egy posztot a Facebookon, amelyben azt írják: "döntött a bíróság, nekünk adott igazat".
Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár csütörtökön küldött levelet az iskolaigazgatóknak, amelyben azt írta: „Bár egyes szakszervezeti vezetők a napokban már tényként kommunikálták a széles nyilvánosság előtt, hogy 2022. január 31-én sztrájk lesz, és arra kérték a szülőket, hogy csak 10 órára vigyék gyermekeiket a köznevelési intézményekbe, jelenleg nincs olyan megállapodás vagy bírósági döntés, amely alapján hétfőn nem a szokott rendben folytatódna a nevelő-oktató munka”.
Most ez a bírósági ítélet született meg. A Pedgaógusok Demokratikus Szakszervezete szintén a Facebookon azt közölte: "a bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és  PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk".
"Ez egy elsőfokú bírósági végzés. A szakszervezetek a bíróságnak bejelentik, hogy lemondanak a fellebbezés jogáról, tehát a kormányoldalon múlik, hogy hétfőre a végzés jogerőre emelkedik-e. A szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot, mindenkit arra biztatnak, hogy a szervezést tovább folytassák, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy ebben működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel" - teszik hozzá.
(eduline.hu)

You have no rights to post comments