Evangéliumi keresztény lelkészeket ítéltek el Nicaraguában

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2024. április 11. csütörtök

A bírák tizenegy protestáns lelkészt ítéltek több mint tízéves börtönbüntetésre a nicaraguai egyházak elleni folyamatos fellépés részeként. A latin-amerikai országban immár második éve ünnepelték a nagyhetet utcai körmenetek nélkül, mivel a hatóságok betiltották azokat – adta hírül április 3-án a L’Osservatore Romano vatikáni napilap.

A nicaraguai igazságügyi rendszer pénzmosás vádjával ítélt el tizenegy evangéliumi keresztény protestáns lelkészt, akik az evangelikális mozgalomhoz tartozó Mountain Gateway amerikai szervezettel állnak kapcsolatban – közli a L’Osservatore Romano vatikáni napilap. A bírák 12–15 évig terjedő börtönbüntetést és egyenként 80 millió dolláros pénzbírságot (több mint 29 milliárd forint – a szerk.) szabtak ki a texasi székhelyű szervezet azon tagjaira, akiket két hónapja tartóztattak le – és tartottak fogva – anélkül, hogy a vádlottak kapcsolatba léphettek volna ügyvédükkel vagy rokonaikkal.

A bírósági tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott. Az Alliance Defending Freedom (ADF International) nemzetközi konzervatív jogvédő szervezet „szabálytalan” ítélethozatalról számolt be az eljárás kapcsán, amelynek során „a hatóságok nem tudtak bizonyítékat felmutatni”. Az ADF az Inter-American Commission on Human Rights (IACHR – Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság) beavatkozását kérte, hogy a managuai hatóságok tartsák tiszteletben a foglyok jogait a börtönben töltött idejük során.

*

Nicaraguában immár második éve ünnepelték a nagyhetet utcai körmenetek nélkül, mivel a hatóságok betiltották azokat. Az engedélyezett szertartásokat az istentiszteleti helyeken, a templomokon belül, illetve azok belső udvaraiban tarthatták csak meg. A tilalom betartására négyezer rendőrt vezényeltek ki az ország templomaihoz.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments