Kivándorlás: már ingyen sem kell a gyerekorvosi praxis

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. május 12. kedd

Szeged egyetemi város, orvosképzéssel. Pénteken a szegedi közgyűlésnek mégis meg kellett szüntetne a szőregi gyermekorvosi körzetet, mivel senki nem jelentkezett a 70 évesen nyugdíjba menő eddigi doktornő helyére. A praxist előbb pénzért lehetett volna átvenni, de nem kellett, majd az önkormányzat ingyen is hiába hirdette meg, de hiába.

Ezért döntött úgy komoly bizottsági vitákat követően a képviselő-testület, hogy az ellátás biztonsága érdekében az a legjobb, ha a 750 gyereket magába foglaló szőregi területet a legközelebbi és igencsak lepusztult Korondi utcai rendelő három orvosa között osztják fel.

Ez már a második szegedi gyermekorvosi körzet, ahonnan távozik az orvos, és hamarosan újabb üresedésekre lehet számítani, hiszen a 31 szegedi házi gyermekorvos fele már nyugdíjaskorú. Szegeden egyébként orvosképzés is folyik, az SZTE-n minden évben 8-9 gyermekgyógyász végez, a hiányt Solymos László alpolgármester abban látja: az egyetemi városba is begyűrűzik az orvoselvándorlás problémája.

(index.hu)

Hozzászólások   

#4 Keresztelő 2015-05-20 06:53
Én is köszönöm.
A gyermekorvos hivatását szeretném méltatni röviden a saját szeretetemben. 
Gyermekecskémnek még semmi baja sem volt, amikor kapogatta az oltásait. Választott gyermekorvosunk mindig megdicsérte, jól fejlődik, csinos kis kölyök, meg ehhez hasonlók.
Körülbelül négy éves lehetett, no nem a doktor, hanem a fiacskám, amikor egy, a ritkásabb látogatásunk alkalmán azt mondta, " Óh, milyen kis hapsi lettél... "
Van már nyolc éve, vagy több is, hogy ismerősi körökben hallottam felőle, gyors és bátor beavatkozásával megmentette egy gyermek életét, aki a családi ékszert benyelte, de a torkán, a garatban elakadt.
Örömmel ismertem a valamikori orvosunkra, és ez az örömteli ráismerés az én tiszteletem a gyermekorvosi hivatások előtt.
Legyenek áldottak a munkálkodásban, legyenek áldottak a családok okosságának gyarapításában, a kis gyümölcsöcskék gondozásában, oltalmában. Isten áldja meg őket hivatásukban való hűséggel és alkalmas szeretettel, istenfélelemmel . Ámen.
#3 Gyuszi 2015-05-17 18:01
Kedves barnan!
Ez egy józan hang - Köszönöm!
Gyula
+1 #2 barnan 2015-05-16 04:05
"Hosszú ideje komoly gondokkal küzd a házi gyermekorvoslás , amelynek presztízse rendkívül alacsony. Nem vonzó a pálya a fiatalok számára, mert nem megfelelő a finanszírozás, a jövedelem, de a munkafeltételek sem: sok az adminisztratív feladat, a nem orvosi tevékenység – sorolja a gondokat dr. Póta György, a HGYE (Házi Gyermekorvosok Egyesülete) elnöke, akinek adatai szerint jelenleg 1570-en dolgoznak a területen, ám az eloszlás nagyon egyenetlen, és 2014 őszére a betöltetlen háziorvosi praxisok száma 260-ra emelkedett, amelyből a házi gyermekorvosi praxisok száma 54."

"Annak okáról, hogy miért van kevés orvos, Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója a (Kossuth rádió) Napközben hétfői adásában azt mondta, Magyarországon évente 1000-1200 főt képeznek, és körülbelül 900-1000 az, aki külföldre megy dolgozni, utóbbit megtoldja a nyugdíjba vonulók száma is. Gyermekorvosok körülbelül 40-50-en mennek ki Nyugatra praktizálni évente, a szakképzést pedig 30-40 fiatal végzi el – szemben a húsz évvel ezelőtti nagyjából 140-150-nel. Miközben tehát nagymértékben csökkent a végző gyermekorvosok száma, és a migráció is erős, ezekre a szakemberekre nemcsak a kórházakban és a járóbeteg-rende lőkben van szükség, hanem az alapellátásban is."

Felül kell emelkednünk a politikai csatározások szintjén, minden oldalon, az egymásra mutogatás szintjén, minden irányba szükséges a világosság képviselete, a bölcsesség, összefogás, szakmaiság, jóakarat, megfelelő építő döntések és cselekvések sora.
-1 #1 sz.f.m. 2015-05-12 17:22
Szeged -- mint tudjuk -- a legkommunistább város, nem lehet csodálkozni, hogy a közgyűlés ilyen döntést hozott. De ha már csakugyan Szőregről Szegedre kell hozni a gyerekeket, ami nem távolság és buszjáratokkal viszonylag gyorsan elérthető, akkor miért nem a gyermekkorházba irányítják a szőregi beteg gyerekeket. Közelebb is van hozzájuk, gondolom nincs is lepusztulva, és gyerekkoromban minket is oda vittek rendelésre, h betegek voltunk. Feltételezem, hogy akad orvos is bőven.
Megszoktuk már, hogy a szegedi polgármester és csapata abban érdekelt, hogy a szidják a kormányt.
pax
sz.f.m.

You have no rights to post comments