A legnagyobb rovar volt a világon

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. november 01. szerda

Jóval a madarak kora előtt hatalmas, szitakötőszerű állatok repkedtek a levegőben. A Meganeuropsis permiana a valaha élt legnagyobb ismert rovar volt – írja az IFLScience. A faj szárnyfesztávolsága a 71 centimétert is elérte, nagyjából akkora lehetett, mint egy házi galamb.

Mit örököltünk a neandervölgyiektől?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. október 26. csütörtök

Annak idején a modern emberek, azaz a Homo sapiens sapiens tagjai maradtak fenn, belőlük lettünk mi mind. Csakhogy a velük egy időben élő Neander-völgyiek (Homo sapiens neanderthaliensis) sem múltak el nyomtalanul: a két alfaj bizony érintkezett egymással.

Tíz ókori rejtély

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. október 21. szombat

...melyet máig sem sikerült teljes egészében kibogozni:

Új sebességrekord

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. október 16. hétfő

A NASA 2018-ban felbocsátott napszondája, a Parker új sebességrekordot állított fel: a Nap körül egyre gyorsuló tempóban keringő szonda sebessége jelenleg óránként 635 266 kilométer. Ezzel a tempóval a London és New York közötti, nagyjából 8 órás repülőút pontosan 31 másodperc alatt lenne teljesíthető.

Amikor majdnem kihalt az emberiség

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. szeptember 07. csütörtök

Egy friss tanulmány szerint az emberiség 900 ezer évvel ezelőtt majdnem kipusztult, amikor az emberi populáció már csak 1280 szaporodásra képes egyedre csökkent. Az emberiség lélekszáma közel 117 ezer évig ilyen alacsony volt.

A világ legrégebbi ismert vásárlói panasza

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. augusztus 21. hétfő

A világ legrégebbi ismert vásárlói panasza az i. e. 18. századi Mezopotámiából, Ur városából származik. A szerző, vagy az írnoka egy 11*6,5 centis agyagtáblát ragadott, és mindkét felét telerótta ékírásos panaszokkal:

Miért dől és miért nem dől össze a pisai ferde torony?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. augusztus 10. csütörtök

A világ azon kevés építészeti emlékeinek egyike a pisai ferde torony, amiről szinte mindenki hallott már. Az épület alapkövét 850 éve tették le, majd három ütemben, mintegy 200 éven át építették, és igazi építészeti kuriózumnak számít. Sokan ma sem értik, hogyan lehetséges, hogy bár dőlésszöge elérte az 5,5 fokot, az 56 méter magas harangtorony legalább négy pusztító földrengést túlélt épségben 1280 óta.

Érdekesség: Emlős és dinoszaurusz csatáját őrzi egy kövület

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. július 21. péntek

Egy új tanulmányban egy olyan dinoszaurusz kövületét mutatják be, amelyet valószínűleg egy emlős támadt meg – írja az MTI. A szerzők szerint a fosszília nagyon jó állapotban maradt fenn, a két, a kréta korban élt állatot egy vulkanikus sárlavina temethette be.

Pio atya és egy cipő az arcba

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. június 24. szombat

Egy embernek szörnyű fogfájása volt. Olyan erős volt a fájdalom, hogy nem hagyta el, egészen addig, hogy a felesége azt mondta neki: „Miért nem imádkozol Pio atyához, hogy megszabadítson ettől a szenvedéstől? Itt a képe: imádkozz hozzá.

Hány ember élt eddig a földön?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. szeptember 28. csütörtök

Kiszámolták, hogy hány ember születhetett eddig a Földön, elképesztő eredmény jött ki.

Érdekesség: Milyen nehéz egy felhő?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. június 21. szerda

Elsőre azt gondolhatjuk, hogy a felhők rendkívül könnyűek, hiszen a levegőben lebegnek, valójában viszont meglepően nehezek. De mégis mennyit nyom pontosan egy felhő, és mégis hogyan tudjuk lemérni őket? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Live Science cikke.