Érdekesség: Ősi sziklarajzokat találtak Svédországban

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. június 01. csütörtök

Nagyjából 40 ősi, 2700 éves petroglifát találtak egy Nyugat-Svédországi sziklán – számol be a Live Science, amelynek oldalán a helyszínen készült fotók is megtekinthetőek. A sziklarajzok hajókat, embereket és állatokat ábrázolnak.

Érdekesség: a halálból visszatérve latinul kezdett beszélni

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. április 13. csütörtök

Rékasi Károly színész 2015. június 30-án szenvedett motorbalesetet, amikor egy szabálytalanul kanyarodó autós elütötte. Három hetet töltött a kórházban, több mint egy héten át intenzív osztályon ápolták. Az azóta eltelt években további műtétekre is szüksége volt. A színész Peller Mariann Utazás a lelked körül című műsorának legújabb adásában elmondta, szerinte kicsit meghalt a baleset helyszínén, ami pedig utána történt, az a mai napig talány számára.

Érdekesség: furcsa sportok, amelyek egykor olimpián is szerepeltek

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. április 02. vasárnap

Akadályúszás, párbaj, szóló szinkronúszás, lovas távolugrás... tessék parancsolni:

Érdekesség: miért nem keveredik a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. február 24. péntek

A Föld bolygók körülbelül 1,39 milliárd köbméter víz borítja. Éppen ezért nem meglepő, hogy olyan sok csodálatos, vízzel kapcsolatos fotót láthatunk a neten. A róla készült fotóknál már csak egy dologból van több: a vízzel kapcsolatos rejtélyekből és érdekességekből.

Pápai etikett

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. február 17. péntek

Több évszázados hagyományokra kell figyelnie annak, aki személyesen is láthatja, üdvözölheti a az egyházfőt. És bár maga Ferenc pápa, úgy tudni, nem veszi annyira szigorúan ezeket az elvárásokat, az etikettet akkor is illik betartani. Van néhány dolog, ami tilos lenne, de van, aki ezt is semmibe veszi...

Érdekesség - mi van a zacskós levesekben?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. február 04. szombat

Sokféle tasakos leves létezik, de általánosságban azt lehet mondani, hogy szintetikusnak a legkevésbé sem nevezhetők. Ennek ékes bizonyítéka, hogy tartósítószer sem kerül beléjük. De akkor miért nem romlanak meg? A szakember szerint a titok nyitja a megfelelő szárítás és csomagolás.

Érdekesség: csökken a testünk hőmérséklete

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. február 02. csütörtök

A hőmérsékleti adatokat az 1860 és 1940, 1971 és 1975, valamint 2007 és 2017 közötti időszakban rögzítették, a Stanford csapata ezeket elemezte, összesen 677 423 számot. Így jött ki a végeredmény, amely már nem 37, hanem 36,6 fok. A testhőmérséklet átlagosan 0,03 fokkal csökkent évtizedenként, mert visszaszorult a fertőzések, súlyos megbetegedések száma az oltásoknak és az antibiotikumoknak köszönhetően – az immunrendszerünk kevésbé aktív.

Egy leláncolt szerzetes csontvázára bukkantak Izraelben

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. január 07. szombat

A férfi szélsőséges aszkéta életet élhetett a mai Izrael területén, mintegy 1500 éve:

Melyik állat él legrégebb óta a Földön?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2022. december 22. csütörtök

Léteznek tökéletesen formatervezett használati tárgyak, például a gemkapocs. Akármelyik cég gyártja, a gemkapocs szinte mindig ugyanabba az elnyújtott kunkorba görbül, mert így használható a legkönnyebben, és így tartja stabilan a lapokat, amiket összefog. Ugyanez a helyzet a kanállal. Kell egy nyél meg a végén egy ovális, homorú lemez – amelyik kanál ezt nem tudja, az nem is kanál. Az állatvilágban is léteznek ilyen örökzöld dizájnok, a krokodilok karosszériája például alig változott az elmúlt 200 millió évben. Ezek a hasonlóságok pedig felvetik a kérdést: melyik az az állat, ami legrégebb óta húzza a Földön?

Furcsa szilveszteri szokások

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. január 01. vasárnap

A világ különböző pontjain olykor furcsának ható hagyományokkal ünneplik az év utolsó estéjét. A legkülönösebb szilveszteri szokásokból válogattunk néhányat:

190 éves lett a világ legidősebb szárazföldi állata

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2022. december 04. vasárnap

Szent Ilona szigete már nemcsak Napóleonról híres, itt él ugyanis a világ legidősebb szárazföldi állata, a Jonathan nevű Seychelle-szigeteki óriásteknős. 190. születésnapja alkalmából három napra megnyitja kapuit a látogatók előtt a sziget kormányzójának háza, hogy minél többen megnézhessék Jonathant.