Érdekesség - mi van a zacskós levesekben?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. február 04. szombat

Sokféle tasakos leves létezik, de általánosságban azt lehet mondani, hogy szintetikusnak a legkevésbé sem nevezhetők. Ennek ékes bizonyítéka, hogy tartósítószer sem kerül beléjük. De akkor miért nem romlanak meg? A szakember szerint a titok nyitja a megfelelő szárítás és csomagolás.

Érdekesség: csökken a testünk hőmérséklete

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. február 02. csütörtök

A hőmérsékleti adatokat az 1860 és 1940, 1971 és 1975, valamint 2007 és 2017 közötti időszakban rögzítették, a Stanford csapata ezeket elemezte, összesen 677 423 számot. Így jött ki a végeredmény, amely már nem 37, hanem 36,6 fok. A testhőmérséklet átlagosan 0,03 fokkal csökkent évtizedenként, mert visszaszorult a fertőzések, súlyos megbetegedések száma az oltásoknak és az antibiotikumoknak köszönhetően – az immunrendszerünk kevésbé aktív.

Egy leláncolt szerzetes csontvázára bukkantak Izraelben

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. január 07. szombat

A férfi szélsőséges aszkéta életet élhetett a mai Izrael területén, mintegy 1500 éve:

Furcsa szilveszteri szokások

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2023. január 01. vasárnap

A világ különböző pontjain olykor furcsának ható hagyományokkal ünneplik az év utolsó estéjét. A legkülönösebb szilveszteri szokásokból válogattunk néhányat:

Melyik állat él legrégebb óta a Földön?

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2022. december 22. csütörtök

Léteznek tökéletesen formatervezett használati tárgyak, például a gemkapocs. Akármelyik cég gyártja, a gemkapocs szinte mindig ugyanabba az elnyújtott kunkorba görbül, mert így használható a legkönnyebben, és így tartja stabilan a lapokat, amiket összefog. Ugyanez a helyzet a kanállal. Kell egy nyél meg a végén egy ovális, homorú lemez – amelyik kanál ezt nem tudja, az nem is kanál. Az állatvilágban is léteznek ilyen örökzöld dizájnok, a krokodilok karosszériája például alig változott az elmúlt 200 millió évben. Ezek a hasonlóságok pedig felvetik a kérdést: melyik az az állat, ami legrégebb óta húzza a Földön?

190 éves lett a világ legidősebb szárazföldi állata

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2022. december 04. vasárnap

Szent Ilona szigete már nemcsak Napóleonról híres, itt él ugyanis a világ legidősebb szárazföldi állata, a Jonathan nevű Seychelle-szigeteki óriásteknős. 190. születésnapja alkalmából három napra megnyitja kapuit a látogatók előtt a sziget kormányzójának háza, hogy minél többen megnézhessék Jonathant.

 A világ legkisebb, egy tű fokába helyezett betleheme

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2022. november 30. szerda

A képet egy birminghami vésnök, Graham Short gravírozta egy tű fokába helyezett apró aranydarabba, amit a northfieldi Szent Lőrinc-templomba látogató vendégek mikroszkóp alatt csodálhatnak meg – írja az MTI.

Miért dorombolnak a macskák és hogyan

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2022. november 15. kedd

Valószínűleg még a macska sem tudja pontosan, miért dorombol. Egy önkéntelen tevékenységről van ugyanis szó, olyan hangról, amelynek a pontos funkcióját még mindig nem sikerült megfejteni. Azt viszont kutatásoknak már sikerült igazolniuk, hogy az embert megnyugtatja a dorombolás, nem hiába vannak macskadorombolós applikációk a Google Playben...

A legkevesebbet alvó 10 állat

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2022. október 02. vasárnap

Az állatok esetében is a biológiai óra (cirkadián ritmus) határozza meg mennyi ideig és mikor alszanak, ami jellemzően a nap mozgásával összhangban működik. De attól is függ, mennyi időt töltenek pihenéssel az állatok, hogy mivel táplálkoznak és milyen veszélyeknek vannak kitéve. Az alvás időtartama az állatoknál széles skálán mozog - itt a lista, amelyet a Wordatlas állított össze:

Tengeri állatok rejtett hangjait fedezték fel

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2022. október 30. vasárnap

Egy új tanulmány alapján képes a kommunikációra 53 olyan tengeri faj, amelyet korábban némának gondoltak – írja a BBC. Gabriel Jorgewich-Cohen, a Zürichi Egyetem PhD-hallgatója szerint az érintett állatok folyamatosan üzennek egymásnak, de az emberek eddig nem hallgatták meg őket.

Ősi emberáldozó szertartás nyomaira bukkantak Közép-Európában

Kategória: Érdekességek
Megjelent: 2022. szeptember 27. kedd

Egy szlovák-német kutatócsoport Közép-Európa egyik legnagyobb kőkori települését vizsgálta a szlovákiai Verebély (Vráble) közelében – számol be a The Slovak Spectator. A feltárás során több tucat ember csontvázára bukkantak, az érintetteket egy szertartás keretében áldozhatták fel.