Évzárás a Roma Nemzetiségi Iskola érdi esti tagozatán

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2021. június 25. péntek

Érden már három éve cigány /nem cigány  gyerekek, felnőttek részére esti tagozaton el lehet végezni a 7-8 osztályt 16 év felett, akik a szokott időben nem fejezték be az általános iskola 8 osztályát Érdemes egy kicsit betekinteni mi a különbség az iskolákban a roma és nem roma gyerekek között.

Jelentős különbség van alapvetően aközött, hogy a roma gyerekek később fejezik be vagy be sem fejezik az általános iskolát 16 éves korukig. Már a hatodik osztályban sok hiányzást szednek össze, kezdenek kimaradni az iskolából. A családra nézve ez anyagi veszteséget jelent, mert a családi pótlék ötven napi hiányzás után nem jár. Ismerek olyan családot ahol négy gyerek hiányzásai miatt maradt ki a családi pótlék, ami az éhezésig juttatta a családot. Nehéz ezt megérteni nekem is, aki közel vagyok, voltam hozzájuk.
Amikor kikerülnek az iskolai kötelezettség alól azzal találják magukat szembe, hogy nyolc általános  nélkül nem kapnak munkát, nem lehet jogosítványuk és akkor keresik a lehetőséget a két osztály pótlására. A nem roma gyerekeknek csak 3 százaléka nem fejezi be az általános iskola nyolc osztályát. A roma gyerekek 60 százaléka 14 éves korban nem fejezi be az iskolát. A lemorzsolódás okai településenként változó, mint ahogy az elmaradottság is.  De lehetne vizsgálni az iskolai vezetés szemléletét, milyen attitűd jellemzi az iskolát.
Azokban az iskolákban , ahol a cigány gyerekekre nagyobb figyelmet szentelnek és a családdal jó a kapcsolat, kevesebb a lemorzsolódás. A társadalom számára a cigányság iskolázatlansága súlyos probléma, a fel nem tárt tehetségek veszteségek. Úgy tűnik egyetlen rezsimnek sem volt fontos a cigányság elmaradottságának felszámolása, ami egyre nagyobb és kezelhetetlen.
A Kalyi Jag esti iskolában Érden 12-en iratkoztak be – ez lehet egy osztály  létszáma  is – ebből hárman csak beiratkoztak, a család nem támogatta, hogy el is végezzék, 9-en komolyan tanultak és elszántak voltak abban, hogy meg legyen a nyolc általános iskolai végzettségük. Többségük 18 év alatti.
Hálás vagyok Istennek, hogy közös  erőfeszítéssel sikeresen fejezték be az évet, van, aki gimnáziumban folytatja  tanulmányait itt is kiváló eredményt ért el.
Tarnóczi Mária

You have no rights to post comments