Felnőttek az általános iskola első osztályában

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2022. november 03. csütörtök

Mindannyiunk  életét meghatározza, hogy hova születtünk. Az élet alapvető szükséglete a napi betevő falat, a lakhatás a fejlődés lehetősége a tanulás és békesség. Ha mindez hiányzik lehet, hogy idő előtt meghalunk vagy tengődünk a mindennapi fennmaradásért.

Ez lehet, hogy Európa nyugati részén szokatlan, de tudjuk, hogy van. A cigányság a leginkább elmaradott sajnos mindenütt.  Az írástudatlanság a legsúlyosabb hátrány  Magyarországon is. Az oktatási törvény okán az itt születettek ha alacsony szinten is azért tudnak írni olvasni.
Legutóbb 7-8 osztályt oktattam az el nem végzett 16 év felettieknek esti oktatásban pótolhatták a nyolc általános iskolai bizonyítvány megszerzését és volt aki csak nyomtatott betűkkel tudott írni harminc évesen. Menet közben tanulta meg a folyamatos írást. Talán ez is az analfabetizmus egyik formája.
Tulajdonképpen híre ment, hogy lehetőség van az elmulasztott általános iskolai hiányok pótlására. Érden a Kalyi Jag roma nemzetiségi iskolával sikerült együttműködés kötni, hogy elsőtől nyolcadikig helyben elvégezhetik az általános iskola nyolc osztályát. Kiderült, hogy Erdélyből áttelepült cigányok körében sok embernek 14-15 évesen és 16 év felettieknek egyetlen elvégzett osztályuk sincs. A probléma az, hogy a normál oktatási rendszerben túlkorosan nem lehet beiratkozni. Ezért a Kalyi Jag Iskolában kihelyezett estin végezhető akár első osztály. Ez újdonságnak  számít, nem tudunk hasonlóról. Ez vegyes osztály elsőtől nyolcadikig. Egy év alatt két osztályt lehet elvégezni. A tanárok önkéntesek, idejüket, tudásukat adják húsz tanulónak. A tanulók igyekeznek, szorgalmasak jól együttműködnek tanáraikkal. Lehet, hogy van aki most azt gondolja: van nekünk elég bajunk , miért kell nekünk ilyen súlyos terhet felvállalnunk. Mi keresztények Isten királyságának lakói vagyunk, tudjuk, hogy a világi hatalmak nem adnak válasz az élet problémáira úgy tekintenek ezekre az emberekre mintha nem léteznének. Mi Krisztushoz tartozunk a belső szeretet szabadságával kell, hogy enyhítsük az emberek nyomorúságát ez a küldetésünk.
Tarnóczi Mária

You have no rights to post comments