Cigánypasztorációs konferencián jártunk - II. rész

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2014. február 18. kedd

A november 28-30. között tartó egri konferencián Koós Ede atya (váci egyházmegye) beszélt Katolikus Egyházunk missziós kötelezettségeiről. Koós Ede atya maga is roma származású, a felszentelése után Ternyák Csaba érsek Rómába küldte missziós képzésre. A atya személyes tapasztalataival kezdte amit Miskolcon végez, ahol nagyon sok a szegény, a roma, a hajléktalan ember. Azután áttért Ferenc pápa legújabb az Evangeli Gaudium apostoli buzdítására, ez lefordítva az Evangélium Öröme.

Ferenc pápa: „Szeretnék egy szegény egyházat a szegényekért”

Koós Ede atya a pápa gondolatait és lelkületét ebből az új még magyarul meg nem jelent apostoli buzdításból vette. Elmondta, hogy Jézus választottait arról lehet felismerni, mit tesznek a szegényekért. A szegényeknek kiváltságos helye van Isten népében. A mennyország kulcsa a szegények felé megnyilvánuló irgalmasságban van. A szegényekkel való foglalkozásnak meg kell előzni minden kulturális, szociológiai és filozófiai kategóriákat. Szükséges, hogy hagyjuk magunkat evangelizálni a szegények által, a szegények létezésében üdvözítő erő van az Isten népében. Nem akciózni kell, hanem a figyelmet kell a másik felé fordítani.

A hiteles szeretet először mindig szemlélődő (figyelés). Csak a szeretetteljes odafordulás az, ami felértékeli a szegény embereket. A legszegényebbekhez való odafordulás nélkül az Örömhír hirdetése érthetetlen marad. A legrosszabb diszkrimináció amitől a szegények szenvednek, a lelki odafordulás hiánya. Meg kellene ismernünk a szegénység kultúráját, akkor talán szolidárisabbak tudnánk lenni.

Ferenc pápa gondolatai a kereszténység szívét kellene hogy elérjék, hisz valamiben mi is szegények vagyunk, talán nem abban a miben a másik de mi is szegények vagyunk. Fel kellene fedezni saját szegénységünket akkor talán megértenénk másokét is.

                        

                                                                           Tarnóczi Mária

You have no rights to post comments