Hírek a cigány misszióból

Kategória: Cigánymisszió Megjelent: 2014. április 01. kedd

A családlátogatáskor mindig megtapasztalom, hogy nagy küzdelem minden család élete. A J. P családjánál a 10 éves halmozottan súlyos, értelmi fogyatékos gyermeküket nem tudja egyetlen intézmény sem befogadni, mert nem alszik és nem eszik idegen helyen a gyerek - olyan rossz állapotba került, hogy haza kellett hozni és állandó felügyeletet igényel. (Ez már a sokadik próbálkozás volt, hogy legalább átmenetileg valahol helyet találjanak neki.) Otthon sem könnyű vele, de a család valamelyest  megnyugtatja. Ebben a családban így 6 gyerek és egy unoka van - ami a megélhetésüket nagyon nehézzé teszi. Így esett meg, hogy  el kellett adni az utánfutót, - ami a családnál a lomizásból való jövedelemhez kellett- mert nem volt mit enni a népes családnak. Aztán el kellett adni a Trabantjukat is. Az anya a közmunkában részt vesz ami áprilisig tart, de mi lesz ezután?

Három családnál kereskedelmi végzettségű fiatal lány van, de nem tudnak elhelyezkedni, mert a cigány származásuk a felvételi találkozásnál lelepleződik és attól fogva azt mondják az álláshirdetők, hogy  sajnos betelt a létszám, nincs több felvétel.

A választások előtt persze a cigányságot is megkeresik a politika szereplői. Talán most ezeket az ígérgetéseket kellene jól megragadni, hogy saját lábra állhassanak. A polgármester földet ígért művelésre és állattartásra. Az egyik család nagyon lelkes lett, miután a részleteket átbeszéltük. Felkeresik a polgármestert a továbbiak miatt. Amennyiben komolyan gondolta ígéretét a polgármester úr, jól  alakulhatnak a dolgok. Ez lehetőség, alkalom arra is, hogy kiderüljön mindkét fél részéről van-e hajlandóság arra, hogy éljenek a felkínált lehetőséggel és ne a kirekesztettség bénító élménye legyen meghatározó.

Érd Ófalu  plébánosa, Zoltán atya különös figyelmet fordít az ott élő cigányságra – sajnos most negyedik agyérgörcs miatt van kórházban – de pályázatot nyújtott be a Nemzeti Erőforrás Minisztériumához, hogy közösségi házat hozzon létre a cigányságnak (is). Ezt  a pályázatot megnyerte – bár  5 millió helyett 3 millió forintot kapott -  és folynak a tervezések a pénzügyi lehetőségeket figyelembe véve. Reméljük püspök atya is segíti a megvalósulást.
Nem utolsó sorban imádkozunk az atya felépüléséért, hisz  nagyon sajnálnák a cigányok is, ha nem tudna a betegsége miatt köztük lenni.

Küzdünk mindannyian, a misszió  küzdelem az életért, a lelkek üdvösségéért, magunk állhatatosságáért, adja Isten, hogy  hasznos szolgái lehessünk  az emberek javára és Isten dicsőségére.

Tarnóczi Mária

You have no rights to post comments