Ferenc pápa XVI. Benedek emeritus pápáról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. január 21. péntek

Ferenc pápa tréfásan azt válaszolta, hogy „voltak, amikor hárman is voltak”, utalva az ellenpápákra., aztán komolyra fordított a szót: „Benedek nyugalmazott pápa. Ő maga mondta világosan február 11-én lemondása benyújtásakor, hogy február 28-ával lemond és imádságával segíti az egyházat.

Benedek a monostorban él és imádkozik. Sokszor beszéltem vele telefonon. Pár napja rövid levelet kaptam tőle az aláírásával, melyben minden jót  kívánt erre az útra. Hála Istennek, hogy van a házunkban egy ilyen bölcs nagypapa, ezt egyébként neki személyesen is megmondtam. Ő számomra egy nyugalmazott pápa, egy bölcs nagypapa, aki a háttérből vigyáz rám az imádságával. Soha nem felejtem el a beszédet, amit nekünk bíborosoknak tartott február 28-án: Köztetek van az utódom. Engedelmességet ígérek neki” – mondta. És megtette.

Aztán pedig hallottam, bár lehet, hogy csak mendemonda, jóllehet illik a bajor karakteréhez, hogy néhányan elmentek hozzá panaszkodni, hogy ez az új pápa így meg úgy… ő pedig elzavarta őket. A legjobb bajor stílussal, de elzavarta őket. És ha nem lenne igaz, akkor is találó, mert ez az ember, a szó embere, egy abszolút becsületes ember!

Nyugalmazott pápa! Korábban nyilvánosan megköszöntem, hogy megnyitotta az ajtót a nyugalmazott pápák előtt. Hetven éve még nyugalmazott püspök sem létezett, ma vannak. Ő pedig nagy bátorsággal és teológiai tudással eldöntötte, hogy megnyitja ezt az utat. Hiszem, hogy ez hasznos az egyház számára. De csak egy pápa van. Lehet belőlük, nyugalmazott pápából, kettő vagy három… Hamarosan a papszentelése 65. évfordulóját ünnepeljük, eljön Georg testvére, én is ott leszek, egy szerény ünnepen, szólni is fogok erről az imádkozó és bátor nagy emberről, aki nyugalmazott pápa, nem pedig második pápa, Isten embere.
2016. június 28.
Vatikáni Rádió

You have no rights to post comments