Aláírta a pedagógussztrájk korlátozását Novák Katalin

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 01. szerda

Aláírta a pedagógussztrájkot korlátozó törvény módosítását Novák Katalin köztársasági elnök, annak ellenére, hogy az érdekképviseletek azt kérték tőle, forduljon az Alkotmánybírósághoz. A szakszervezetek ezért alkotmányjogi panaszt tesznek, ha pedig az Alkotmánybíróságon nem járnak sikerrel, akkor az Európai Bírósághoz fordulnak.

A parlament május 24-én fogadta el a pedagógusok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosítást, majd a kihirdetett törvény egy nappal azután jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) arra kérte az államfőt, hogy a módosítás szövegét küldje el normakontrollra az Alkotmánybíróságnak.
Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint ez a lépés teljesen figyelmen kívül hagyja az érdekképviseletek kérését.
"Az új Orbán-kormány annyira magabiztos lett az áprilisi választási győzelem után, hogy a partnerség legkisebb jelét sem áll szándékukban kifejezni, ezt mutatják a legutóbbi ellenséges hangvételű kormányzati nyilatkozatok is a pedagógusok irányában" – nyilatkozta Gosztonyi Gábor. A PSZ alelnöke arról is beszámolt, hogy a sztrájkjogot korlátozó törvénymódosítás miatt a PDSZ-szel együtt fordulnak alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz, mivel a módosítás törvényi szinten akadályozza meg, hogy a pedagógusok sztrájkba lépjenek.
Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint, amennyiben az Alkotmánybíróságon nem járnak eredménnyel, az Emberi Jogok Európai Bíróságának nyújtanak be keresetet. Úgy véli, a sztrájkbizottsági tárgyalások hamarosan folytatódhatnak a szakszervezetek és a kormány között, ugyanakkor újabb sztrájkot az idei tanévben már nem valószínű, hogy szerveznek.
(index.hu)
ui.: Emlékeztetőül: "Hálás vagyok a sorsnak, hogy nem kórházi ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből" - írta 2010-ben Novák Katalin. Akkor még így gondolta. A helyzet azóta romlott...

You have no rights to post comments