Ferenc pápa bízik abban, hogy a pénzügyi reformok kiküszöbölik a további botrányokat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. július 09. szombat

A pápa a Reuters hírügynökség újságírójának, Philip Pullellának július 1-jén adott 90 perces interjú negyedik részében a Vatikán pénzügyi kérdéseivel kapcsolatos reformokról beszélt.

A  hírügynökség kérdésére válaszolva kijelentette, hogy a pénzügyi reformok révén elkerülhetők lesznek a jövőbeni botrányok, például azok, amelyek az elmúlt években kerültek a címlapokra. Külön kiemelte a londoni Sloane Avenue-n található épület megvásárlásával és eladásával kapcsolatos botrányt, amelyet jelenleg a vatikáni bíróság által folyamatban lévő perben vizsgálnak ki.

A londoni épületről szólva a Reuters újságírója megkérdezte a pápát: „Úgy gondolja, hogy most már elegendő ellenőrzési mechanizmus van érvényben ahhoz, hogy hasonló botrányok ne ismétlődhessenek meg?” „Azt hiszem” – válaszolta a pápa, és azonnal felsorolta az összes megtett lépést. Ezek között megemlítette a Gazdasági Titkárság létrehozását olyan szakértőkkel, akik nem kerülnek olyan „jótevők vagy barátok” kezébe, akik megtéveszthetik az embert. „Úgy gondolom, hogy ez az új dikasztérium, amelynek, mondjuk úgy, hogy minden finanszírozás a kezében van, igazi biztonságot jelent, mert azelőtt a pénzügyek igazgatása nagyon zavaros volt.”

A pápa ezután megemlített egy példát az Államtitkárság egyik szekciójának vezetőjét illetően, akinek a pénzügyeket kellett intéznie: mivel nem volt képzett pénzügyi kérdésekben, a pap jóhiszeműen megkérte barátait, hogy segítsenek neki. „De néha a barátok nem feddhetetlen angyalok” – kommentálta Ferenc pápa egy 16. századi olasz fiatal lányra, Boldog Imeldára utalva, aki a tisztaság példaképe. „Így aztán történt, ami történt” – tette hozzá. A pápa megismételte, hogy a múltbeli pénzügyi botrányok miatt „a struktúra felelőtlenségében” van a hiba, mondván, hogy a pénzkezelés „nem volt kiforrott”. Ferenc pápa végül emlékeztetett arra, hogy „a Gazdasági Titkárság ötlete George Pell bíborostól származik. Ő volt az a zseni, aki kitalálta.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments