40 éves a „szalóki lelkierőmű”, azaz az Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. július 14. csütörtök

Ma, július 14-én, csütörtökön kezdődik és ismét személyes találkozások helyszíne lehet a már 40 esztendeje, 1982 óta megrendezett Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat. A részvevőknek a 40 évért való hálaadáson túl az is örömre ad okot, hogy a lelkigyakorlat vezetője, Kerényi Lajos piarista atya kettős jubileumot ünnepel idén: 95. születésnapját és 70 éves papi szolgálatát.

Július 14. és 17. között a szentmisék és lelki programok mellett ezúttal is lesznek kiscsoportos beszélgetések, műhelyek, tanúságtételek és koncertek. A jelenlévők többek közt találkozhatnak majd Ternyák Csaba egri érsekkel, Marton Zsolt váci megyéspüspökkel, Böjte Csabával, Roska Péter atyával, Fodor Rékával – Afrékával – és férjével, Greguss Sándorral is, valamint több lelkiségi mozgalom és szerzetesrend képviselőjével. A könnyedebb programok között lesz laser show, fellép László Attila, valamint táncházat tart az Esztenás zenekar.

A találkozó zárómiséje július 17-én 11.30 órakor kezdődik, s idén egybeesik az egerszalóki kegytemplom Kármelhegyi Boldogasszony-búcsújával. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Kerényi Lajos atya lesz, akit ugyancsak ezen az alkalmon köszöntenek 95. születésnapja és pappá szentelése 70. évfordulója alkalmából is.

A részletes programterv IDE kattintva érhető el.

*

Az alábbiakban Kerényi Lajos meghívóját, az úgynevezett Szalóki levelet olvashatják:

 

EGERSZALÓKI LEVÉL 2022

Idei témánk: A hivatások – papi, szerzetesi, családos, szakmai…

Mottó: „Itt vagyok, engem küldj” (Iz 6,8)

Hová küldesz, Uram?

Az emberek közé. Keresztény vagy, vedd észre, hogy milyen sok minden hiányzik a világból! Kilopták az ALKOTÓT. A nietzschei gondolatok nagy teret nyertek: „Megöltük az Öregistent. Új isten áll a helyére és az ÉN vagyok.” Ez az übermenschi gondolat, mely hibásán azt hirdeti, hogy Isten nélkül, papok és urak nélkül „szeptember májussá szépül”.

Keresztény fiatal! A helyeden vagy? Tudod mi lett és lesz ennek az eredménye? A féktelen szabadosság, aminek akadálya az Isten és a parancsolatok.

És íme: tömegesen jönnek az értelmetlen és reménytelen életük miatt öngyilkosságot kísérlők, a depresszióssá vagy kényszerképzetessé válók. Megjelennek a pénznek és hatalomvágynak, a háborúknak milliárd és milliárd elhervadt virágai, az ösztönöktől való függés keserű áldozatai.

Egy nagylány, aki évekkel ezelőtt tanítványom volt, öngyilkosságot kísérelt meg, de megmentették. Kérdésemre, miért tette ezt, így válaszolt: szabadelvű barátok közé keveredtem. Közöttük rabja lettem az alkoholnak, a drognak és a szex minden csábításának. Egyszer csak megundorodtam magamtól. Nem tudok felnézni magamra. Nem akarok élni. Mondogatták: ne törődj Istennel, papokkal, szülőkkel. Szabadítsd fel magad. Tarts velünk. Becsaptak…

Nos, keresztény fiatalok, akik válaszoltok az Úr hívására, ugye sejtitek, hogy hová kell mennetek és mi a feladatotok?

Nyáron jöjjetek el Egerszalókra! Négy napon keresztül felkészülünk arra, hogy okosan, lelkesen hogyan helyezzük vissza sokszor vergődő fiatal szívetekbe a Jóistent. A küldetésünk, Mécs László után szabadon: vadócba rózsát oltani, hogy egyre szebb legyen a Föld!

Bővebb információt az esemény Facebook-oldalán, illetve az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen kaphatnak az érdeklődők.

Forrás és fotó: Egerszalóki Ifjúsági Találkozó és Lelkigyakorlat

Magyar Kurír

You have no rights to post comments