Háborús hírek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. szeptember 20. szerda

Élő pajzsnak használt emberek, népirtás bűne, aknák a megművelendő földeken, betiltott háborúellenes megnyilvánulások, megsemmisített humanitárius segélyek - háborús hírek + ima:

- Ukrajna azzal vádolja Oroszországot, hogy civileket használ „emberi pajzsként” a déli front egyik városában.
„Az orosz megszállók továbbra is megsértik a nemzetközi humanitárius jog normáit: erőszakkal együtt élnek a polgári lakosokkal az otthonaikban, a civileket emberi pajzsként használják Tokmak településén” – olvasható az Ukrán Fegyveres Erők által jegyzett közleményben.

- Ukrajna kedden azt kérte a Nemzetközi Bíróságtól, hogy kötelezze Moszkvát jóvátétel megfizetésére, azzal vádolva Oroszországot, hogy „imperialista háborút folytat, le akarja törölni Ukrajnát a térképről, és semmibe veszi a nemzetközi jogot” – adta hírül az MTI.
Oroszország háborút folytat az országom ellen azzal a szörnyű ürüggyel, hogy Ukrajna népirtást követ el saját állampolgárai ellen. Ezt a hazugságot használja fel Moszkva, hogy igazolja agresszív fellépését, de valójában nem tud semmilyen bizonyítékot felmutatni, és kiforgatja a népirtásról szóló nemzetközi egyezményt – mondta Anton Korinyevics, az ukránok egyik jogi képviselője a keddi bírósági meghallgatáson.
Ukrajna nem sokkal azután nyújtotta be keresetét, hogy Oroszország tavaly február 24-én háborút indított Ukrajna ellen. A beadványt követően a Nemzetközi Bíróság az ukrajnai harci cselekmények azonnali leállítására szólította fel Oroszországot, és aggodalmát fejezte ki a Moszkva által alkalmazott erőszak miatt.
Az ügyben hétfőn kezdődtek meg és szeptember 27-ig tartanak a meghallgatások Hágában. Ezek középpontjában az eljárás jogi szempontjai állnak, ezen belül a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező egyezmény meghatározása.

- Traktoros gázolt át egy orosz aknán Herszonban - Herszon régióban egy traktoros szántóföldi munka közben áthajtott egy orosz taposóaknán, majd súlyosan megsérült – írja az Ukrinform.
Egy traktoros a mezőn dolgozva áthajtott egy orosz aknán. A 45 éves férfi végtagjain repeszsérüléseket és égési sérüléseket szenvedett. Az áldozat állapota súlyos – áll a jelentésben.
A mentőcsapat a helyszínen biztosította a szükséges segítséget. A területi közigazgatás szerint Herszon régióban a szántóföldek mintegy 87 százalékán orosz robbanószerek vannak.

- ENSZ: Már közel 300 ember ellen emeltek vádat álhírterjesztés miatt Oroszországban - Az ENSZ Oroszországgal foglalkozó egyik szakértője szerint az országban tavaly óta legalább 295 ember ellen emeltek vádat vagy hoztak ítéletet álhírterjesztés, illetve a hadsereg hitelének rontása címén – írja az MTI.
Oroszországban „minden háborúellenes megnyilvánulás tilos” – írta Genfben hétfőn közzétett jelentésében a bolgár Mariana Kacarova, aki tavaly óta az oroszországi emberi jogok helyzetének vizsgálatával megbízott különleges jelentéstevő a világszervezetben.
A jelentéstevő azt mondta, hogy nem kapott oroszországi beutazási engedélyt, és az orosz hatóságok sem működtek vele együtt. Ennek ellenére mintegy hatvan orosz és nemzetközi emberi jogi szervezettel került kapcsolatba, és majdnem száz jelentést kapott áldozatoktól és emberi jogi aktivistáktól.
„Az emberi jogok helyzete jelentősen romlott az Oroszországi Föderációban az ukrajnai invázió 2022. februári kezdete óta” – állapította meg.
A jelentés szerint az elmúlt négy évben törvény útján korlátozásokat vezettek be a szólás- és a gyülekezési szabadság területén, továbbá az LMBTQ-közösség jogaiban is.
Kacarova idézte a New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) szervezet adatait is, amik szerint 2000 óta negyvenhárom újságírót gyilkoltak meg Oroszországban, közöttük vannak azok is, akiknek a haláláról az észak-kaukázusi térségből érkeztek jelentések. A jelentéstevő szerint tavaly óta legkevesebb 38 vádat emeltek újságírók ellen a sajtószabadságot korlátozó vitatott törvények alapján.

- Az orosz csapás 300 tonna humanitárius segélyt semmisített meg - Denise Brown, az ENSZ ukrajnai humanitárius koordinátora elítélte a Lviv elleni keddi orosz támadást, amely megsemmisített egy 300 tonna segélyszállítmányt tartalmazó raktárat – írja az Ukrinform.
A leghatározottabban elítélem azt az orosz légicsapást, amely ma, a kora reggeli órákban lerombolta a Caritas-Spes nem kormányzati szervezet raktárát a nyugat-ukrajnai Lvivben. A létfontosságú humanitárius létesítmény, amely mintegy 300 tonna segélyszállítmányt tartalmazott, porig égett – mondta Brown.
Megjegyezte, hogy a humanitárius eszközöket érő támadások egyre fokozódtak az év során, és végső soron azokat sújtják, akik a háború szörnyű következményeitől szenvednek.
Az ENSZ-koordinátor emlékeztetett arra, hogy a humanitárius dolgozók, létesítmények és eszközök a nemzetközi humanitárius jog értelmében védelem alatt állnak, és az ellenük irányuló közvetlen vagy válogatás nélküli támadások szigorúan tilosak.
Mint arról korábban beszámoltunk, szeptember 19-én, kedden a kora reggeli órákban az orosz hadsereg 18 drónt indított a lvivi régió irányába. Három drón egy ipari raktárakat vett célba. Egy embert holtan találtak a romok alatt.

Mennyei Atyánk! Kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, a mindenkor segítő Szűzanya közbenjárásával, hogy erősítsd meg a jót az emberek szívében és hozd el a bűnbánat és megújulás idején, és adj lelki erőt, hogy ellen tudjanak állni a gonoszság és pusztítás minden formájának! Kérünk, szabadíts meg minket minden megszálló hatalomtól és antikrisztusi vezetőtől! Add, hogy vége legyen a háborúnak Ukrajnában és az egész világon, mert benned bízunk! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments