Az élet győzelme: kihaltnak vélt fafajt találtak

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. szeptember 22. péntek

Brazília északi részén egy 185 éve nem látott fafajt fedeztek fel a tudósok. Az Ilex sapiiformis nevű fajt, melyet eddig kihaltnak véltek a tudósok, Pernambuco államban találta meg egy expedíció, amely hat napot töltött a térségben kutatással – írja az MTI.

A projekten a Re:wild környezetvédelmi szervezet dolgozott, melynek az egyik társalapítója Leonardo DiCaprio hollywoodi filmsztár.
A Ilex de Pernambuco néven ismert fajt először George Gardner skót biológus vette lajstromba 1838-ban. Ez volt a növény egyetlen megerősített felbukkanása március 22-ig, amikor az új expedíció négy példányt talált Igarassu városban egy kis folyócska partján, Pernambuco állam fővárosa, Recife agglomerációjának északi részén.
Hihetetlen, hogy az Ilex de Pernambucót egy olyan nagyvárosi övezetben találták meg, amelyben 6 millióan élnek – mondta Christina Biggs, a Re:wild elveszett fajok osztályának munkatársa.
A tudóscsoport a fajra jellemző kis fehér virágok nyomán bukkant a fákra. Gustavo Martinelli, az expedíció vezetője közölte, hogy reményeik szerint a szervezet programot indít a fafaj szaporítására.
(index.hu)

You have no rights to post comments