Keresztény iskolák pedagógusai a vasárnapi tüntetésen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. november 27. hétfő

Az állami oktatási intézmények mellett az egyházi iskolákban is egyre nagyobb az elégedetlenség. Noha az ott dolgozó tanárok kevesebbet hallatják a hangjukat, most ismét elérkezettnek látták az időt, hogy kifejezzék nemtetszésüket. A vasárnapra meghirdetett Tanárballagás 2.0 célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra: a pályaelhagyók száma fokozatosan nő, és egyelőre nem látni, hogy a kormány megálljt parancsolna a negatív folyamatnak.

Tavaly november 8-án legalább 35 egyházi iskola több mint háromszáz tanára együtt vonult a tanárballagáson, ezzel jelezve, hogy mára tarthatatlanná vált a helyzet az oktatásban.
November 26-ára, vagyis vasárnapra egy újabb, ehhez hasonló eseményt hirdettek meg. „A tanárballagás üzenete az idei tanévben talán még aktuálisabb. Ezért ismét arra hívunk, hogy ballagjunk együtt!” – fogalmaz a meghívóban az esemény szervezője, a Keresztény Pedagógusok Szövetsége, amely a mostani akcióval arra figyelmeztet, hogy az elmúlt években nem tapasztaltak érdemi javulást, sőt a helyzet sok tekintetben rosszabb lett.
Mikesi András, a Keresztény Pedagógusok Szövetségének elnöke az Index helyszíni kérdéseire válaszolva felidézte, hogy második alkalommal rendezték meg a tanárballagást.
„Tavaly nagy várakozással és sok reménnyel vágtunk neki az eseménynek, akkor még azt hittük, hogy egy minőségbeli ugrás előtt állunk, a kormány kommunikációjából is erre lehetett következtetni. Ígéretként hangzott el a béremelés és egy új törvény, ami majd nagy segítséget jelent” – fogalmazott, majd úgy összegezte az elmúlt időszak tapasztalatait: Utólag már tudjuk, hogy az érdemi béremelés elmaradt, a státusztörvény pedig semmilyen javulást nem eredményezett.
A pedagógus-szakszervezetek levelet írtak az oktatási államtitkárnak.
Az immár 14. éve a pályán lévő pedagógus úgy véli, hogy a korábbi várakozás mostanra átfordult apátiába, a küzdelmet felváltotta a beletörődés, a megadás.
Mégis úgy érezzük, hogy keresztény pedagógusokként kötelességünk itt lenni, ez a kiállás a tisztességről szól – fogalmazott az angoltanárként dolgozó Mikesi András.
Megjegyezte: miután a mindennapokban az intézményvezetőt is szokta helyettesíteni, testközelből látja, hogy a tantestületben milyen hiányosságok, mozgások vannak.  „Egyre többen hagyják el a pályát, sokszor úgy érezzük magunkat, mintha dzsengáznánk. A hatalom folyton kihúz egy fadarabot a toronyból, és a szerkezet már nagyon inog” – tette hozzá.
(index.hu)

You have no rights to post comments