Külföldi munkavállalók Magyarországon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. november 27. hétfő

2023 szeptemberében 95 500 külföldi munkavállaló volt Magyarországon, a számuk hamarosan elérheti a 100 ezer főt is, miután havonta nagyjából 1000 fővel nő a létszámuk, a KSH adatai szerint. Egy évvel korábban 13 ezer fővel kevesebb külföldi dolgozott az országban, a növekedés főleg a harmadik országbeliek körében jelentkezett. Egyre nagyobb az EU-n kívüli munkavállalók aránya, aminek az lehet az oka, hogy sok unión kívüli országból könnyebbé vált munkaerőt behozni.

A magyarországi munkavállalás szempontjából harmadik országbeli állampolgárnak azok a személyek számítanak, akik nem magyar állampolgárok, és nem is a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek.
A növekvő migrációra hivatkozva nyújtott be olyan törvényjavaslatot a kormány, amely az EU-n kívüli állampolgárok beutazásának és tartózkodásának eddigi szabályait szabná át. A javaslatban voltak új fogalmak is, igaz, ezek inkább könnyítést jelentenek a hosszabb tartózkodást lehetővé tévő munkavállaláshoz:
  -  a Nemzeti Kártya, amely szerb és ukrán állampolgároknak adható ki, foglalkoztatási jogviszony alapján, ez legfeljebb két évre érvényes;
   - a Magyar Kártya, amely felsőfokú szakmai képesítéssel rendelkező harmadik országbeli állampolgárnak adható ki, tulajdonosát feljogosítva „Magyarország területén történő tartózkodásra és egyúttal a felsőfokú szakmai képesítést igénylő munkavállalásra”.
A szigorítást ígérő szabályozás kimondja tehát a magyar munkavállalók érdekeinek elsőbbségét, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kormány a gyakorlatban látványosan nehezítené a külföldiek munkavállalását. Már csak azért sem, mert a munkaerőhiány az ő bevonásukat indokolttá teszi, ez látható abból is, hogy számuk mérhetően növekszik, nem csak a szomszédos, „harmadik országokból” – azaz Szerbiából és Ukrajnából, de Ázsiából is. Igaz, a kormány hangsúlyozottan arra törekszik, hogy tartózkodásuk kizárólag a munkavállalásra koncentrálódjon, lehetőleg legfeljebb három évig maradjanak az országban, és ne telepedjenek le végleg.
(telex.hu)

You have no rights to post comments