Élet a megszállt területen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. február 09. péntek

A zaporizzsjai terület ideiglenesen megszállt részén, nem történt csoda: a megszálló orosz „hatóságok” minden ígérete hazugságnak bizonyult. Az árak napról napra emelkednek, a helyi lakosokat egyre újabb és újabb szabályokkal korlátozzák – és mindezt a teljes terror környezetében – írta meg az Obozrevatel.

2023-ban a »hatóságok« többször is emelték a tarifákat, most pedig újabb emelésre figyelmeztettek. És azok a nyugdíjasok, akik eddig »fuldokoltak« Oroszországért, most teljes sokkban vannak – mondta az Obozrevatelnek Irina, berdjanszki lakos.
Szerinte egy nyugdíjjal, ami olyan 8 ezer rubel körül van, fizetni a közüzemi szolgáltatásokat még csak-csak lehetne, de gyógyszert és élelmiszert venni egy hónapra, úgy már eléggé kevés. Egy szerény kirándulás a boltba 500-800 rubelbe kerül, míg a gyógyszerek ára kétszeres-ötszörös árra emelkedett.
Az oroszok „minőségi orvosi ellátást” ígértek a helyieknek, de természetesen ez is hazugságnak bizonyult.
„Súlyos hiány van ápolónőkből és orvosokból, kevés a mentőszemélyzet, és a gyógyszerekkel is teljesen kritikus a helyzet. Nemcsak sok gyógyszertár zárt be, de szinte lehetetlen olyan importált gyógyszereket vásárolni, amelyeket a krónikus betegségekben szenvedő emberek évek óta szednek. Különösen nehéz a rákos betegek és az asztmások helyzete. A cukorbetegeket megfosztották a minőségi inzulintól, és most orosz inzulint kell szedniük, ami sokkal több mellékhatással jár - osztotta meg az Obozrevatellel Jevgenija, egy volt melitopoli lakos.
Külön téma a „szabotőrök” elfogása és a besúgók ösztönzése. Az orosz megszállók folyamatosan razziákat tartanak a zaporizzsjai terület megszállt részének településein. Főleg a legnagyobbakban – Melitopolban és Berdjanszkban –, amelyeket szállás céljából telepítettek be.
„Az életükért való félelem és az ukrán mozgalom hatékony tevékenysége arra kényszeríti a megszállókat, hogy folyamatosan »megdolgozzák a területet«. A megszállók logikája egyszerű: ha nem találtak igazi szabotőröket, akkor kreálnak, és már kapják is értük a kitüntetéseket. Ezért bárhol és bármikor razziáznak” – mondta az Obozrevatelneknak az ukrán titkosszolgálat egyik beszélgetőpartnere.
Az orosz FSZB tisztjei elsősorban ilyen vadászattal foglalkoznak, különböző részlegek bevonásával. És nemrégiben bővültek „helyi munkatársakkal” – elkezdtek fizetni a az információkért. Azokat az ukránokat, akik valamilyen okból a megszállt területen maradtak, de nem fogadták el az orosz parancsot, őket tartják a megszállók a legveszélyesebbnek.
Parancsot adtak az iskoláknak, hogy figyeljék a gyerekek beszélgetéseit. A tanárok-munkatársak azonnal jelentik a „gyanús helyzeteket” a megszállóknak.
Egy ilyen jelzés után információkat gyűjtenek a szülőkről, de ha az FSZB tisztjei nem találnak semmit, akkor is meglátogatják őket, és azzal fenyegetőznek, hogy letartóztatják a gyerekeket, és árvaházba viszik őket. Egyre gyakoribbak ezek az esetek – mondta a hírszerző tiszt.
Az orosz megszállók jól tudják, hogy a fiatalabb generációval foglalkozni kell, és intenzív agymosást végeznek a gyerekeken azáltal, hogy a hadseregbe terelik őket. Ezt az orosz ifjúsági katonai-hazafias szervezetet az orosz védelmi minisztérium alapította 2016-ban.
A megszállók 8 éves kortól agitálják a berdjanszki és melitopoli iskolásokat, hogy csatlakozzanak az „Unarmy”-hoz, hogy készen álljanak a háborúra. A megszállók egyenesen azt mondják a gyerekeknek, hogy készen kell állniuk „Oroszország szolgálatára”.
Melitopolban pedig a fiatal katonák számára működő kiképzőközpontban a gyerekeket arra kényszerítik, hogy taktikai orvoslást tanuljanak, hangsúlyt fektetve a segítségnyújtásra az ellenséges tűz alatt a harctéren.
De a legveszélyesebb és legcinikusabb dolog az, hogy a megszállók az „orosz világ” ideológiáját erőltetik, emiatt az Unarmy módszereit a náci Németország ifjúsági szervezeteihez, különösen a Hitlerjugendhez hasonlítják.
(index.hu)

You have no rights to post comments