Félelem és rettegés, avagy a világ legjobban védett embere

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. június 11. kedd

Az orosz elnöki védelmi szolgálat még a szovjet időkben sem látott mértékben növelte Vlagyimir Putyin biztonsági paramétereit 2023 óta. Az idei Győzelem Napjának minden egyes meghívottját egyenkénti biztonsági vizsgálatnak vetették alá – írja az Euronews. Minden ételét hordozható laborral vizsgálják és testpáncélt visel...

Már tavaly is kéttucatnyi  lőfegyvertámadás ellen védő páncélozott pajzsot cipelő biztonsági őr vette körül Oroszország elnökét a dísztribünön és a koszorúzásnál a Kreml falánál május 9-én, de mesterlövészek tucatjai is őrizték a GUM áruház és a Vörös tér körüli épületek tetejéről.
Azt írják, Putyin szinte mindig egyetért a biztonsági igényekkel, amelyeket az orosz különleges szolgálatok példátlan mértékben szigorítottak az utóbbi időkben. A szigorításban az elmúlt időszak példátlan politikai merényletei és a Prigozsin-lázadás mellett a Crocus szórakoztató központ elleni iszlamista támadásnak is szerepe van.
A rizikótényezők közé sorolják a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Putyin ellen kiadott elfogatóparancsát, és általában az ukrán dróntámadásokat, valamint az iszlamista radikálisok terrorakcióinak megnövekedett kockázatát – idéz a lap egy tisztviselőt.
Sem Hruscsov, sem Brezsnyev idején nem létezett ilyen szintű bizalmatlanság és szigor, pedig ők is veszélyes hidegháborús időben vezették az országot – mondta a tisztviselő.

Ételkóstoló és golyóálló mellény
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője májusban újságíróknak a Fico elleni merénylet után azt mondta, hogy a Putyint övező biztonsági intézkedések standard szinten állnak. Ezzel szemben a különleges szolgálatok Putyin életének gyakorlatilag most már minden területét felügyelik – írja a lap.
Az elnök minden ételét tesztelik egy hordozható labor segítségével – mondta egy Kremlhez közeli forrás. Az elnöknek személyes szakácsai vannak, akik mindig vele utaznak. Az étkezések alapanyagát is ők hozzák magukkal. A főzést követi egy különleges tisztcsoport vizsgálata, melynek során minden fogást ellenőriznek, mielőtt Putyin elé kerül. Ezentúl Putyin legalább 2023 óta visel testpáncélt nyilvános szabadtéri rendezvényeken – mondta a The Moscow Timesnak két orosz tisztviselő.

Jade Miller, egy független brit biztonsági tanácsadó szerint Vlagyimir Putyin jelenleg a világ legvédettebb embere, amit érthetőnek tart. A szakértő a lap felkérésére megvizsgálta a Putyinról a győzelem napi felvonuláson készült videófelvételeket, és ezekből arra a következtetésre jutott, hogy az elnök valóban golyóálló mellényt viselt.
(index.hu)

You have no rights to post comments