A feljegyzések kezdete óta a legmelegebb júniuson vagyunk túl

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. július 09. kedd

Az Európai Unió Copernicus klímaváltozásfigyelő szolgálata hétfőn közölte, hogy az elmúlt június is melegebb volt, mint bármely korábbi június a feljegyzések kezdete óta, a globális átlaghőmérséklet ráadásul már 13. hónapja egyfolytában rekordmeleg.

Júniusban is rekordmeleg volt, és már 13. hónapja dől meg a globális melegrekord – írja az MTI. A júniusi globális átlag másfél fokkal meghaladta az iparosodás előtti szintet, és ez már a 12. egymást követő hónap volt, amikor 1,5 fokkal vagy annál is többel volt magasabb a havi globális átlaghőmérséklet.
A 2015-ös párizsi klímakonferencia azt a célt tűzte ki, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 foknál állítsák meg. 2023 júliusától 2024 júniusáig a globális hőmérséklet 1,64 fokkal haladta meg az iparosodás előtti értéket az Európai Unió Copernicus klímaváltozásfigyelő szolgálata szerint.
Az unió klímatudósai ugyanakkor rámutattak, hogy miközben a 13 hónapja tartó melegrekord szokatlan, de 2015 és 2016 között hasonló globális melegrekord-széria volt tapasztalható.
A júniusi európai átlaghőmérséklet az 1991 és 2020 közötti júniusok átlaghőmérsékletét 1,57 Celsius-fokkal haladta meg.
A jelentés rámutatott, hogy a hőmérséklet Európa délkeleti részén és Törökországban különösen kiugró volt, míg Nyugat-Európában, Izlandon és Oroszország északnyugati részén az átlaghoz közelebbi vagy az átlag alatti hőmérsékletet mértek. Közben Izlandon, Európa középső részén és a kontinens délnyugati részének nagy területein az idei június az átlagosnál több csapadékot hozott, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Svájcban súlyos áradások voltak.
Európán kívül a június különösen meleg volt Kanadában, az Egyesült Államok nyugati részén, Mexikóban, Brazíliában, Szibéria északi részén, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és az Antarktisz nyugati részén.
Carlo Buontempo, a Copernicus igazgatója elmondta, hogy ezek a fejlemények világosan jelzik a klímaváltozás hatásait, és elkerülhetetlenül számíthatunk az új rekordokra, amennyiben az üvegházhatású gázkibocsátás mértéke nem csökken.
(index.hu)
 

You have no rights to post comments