Közösségi mintakertet hoznak létre Békásmegyeren

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 11. kedd

A temploma megáldásának 250. évfordulóját jubileumi évvel ünneplő békásmegyer-ófalui Szent József plébánia közreműködésével közösségi mintakertet hoznak létre a plébánia és a Szent József Közösségi Ház kertjében.

Az Óbor-kör Egyesület kezdeményezésére megvalósuló mintakert közösségépítő programja kertészkedni tanítja a városból Békásmegyer-Ófaluba települt családokat.

A mintakert célja kettős: egyrészt lehetőséget kíván adni a kertészkedésre azoknak, akinek nem áll módjában, másrészt közös tanulási fórumként szolgál a kertészkedés és a gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek – mondta el a Magyar Kurír kérdésére Kovács Lajos, az Óbor-kör Egyesület elnöke.

A kerthez csatlakozók együtt, egymás között felosztva végzik a kapcsolódó feladatokat, és tagsági viszony keretében vállalják ezt a munkát. A kert közös művelése közben megszerzik a nélkülözhetetlen tudást, ebben pedig Tárkány-Kovács Balázs mezőgazdász nyújt segítséget a résztvevőknek. Kovács Lajos szerint a városból kiköltözők sokszor – tapasztalatok hiányában – mindössze csak a virágosításra és a füvesítésre mernek  vállalkozni, de innen el lehet jutni oda, hogy megtermeljék családjuk zöldségszükségletét – mutatott rá saját tapasztalatára az Óbor-kör Egyesület elnöke. – Első lépésként palántanevelésbe kezdtek, de már ültetésre várnak a gyümölcsös őshonos fái is.

Varga Gábor plébános örömét fejezte ki, hogy Budapest első tündérkertje az ő plébániáján valósulhat meg, ráadásul éppen a Szent József-templom megáldásának jubileumi évében.

A 250. évforduló tiszteletére az egyházi év kezdetén, advent első vasárnapján hirdettek jubileumi évet, melynek fő célkitűzése a közösség kifelé történő nyitása, az érdeklődők meghívása és a közösségépítés. A Békásmegyer-Ófaluban működő plébánia 1769-ben vált önállóvá. Fővárosi családok kiköltözésével megfiatalodott az egyházközség, és az 1970-es években a település keleti részén felépült hatalmas békásmegyeri lakóteleppel jelentősen kibővült a lelkipásztorkodás hatóköre.

Azokat kívánjuk megszólítani, akik nem járnak templomba, talán nem is vallásosak, de szívesen részt vesznek a faluközösség életében – utalt Varga Gábor plébános Erdő Péter bíboros a békásmegyeri vizitációjakor megfogalmazott feladatra, miszerint a plébániának missziós küldetése van, hiszen a területén élő mintegy 10 ezer megkeresztelt katolikus közül sokan ritkábban, vagy soha nem jutnak el a templomba. A plébánia azért csatlakozott a két civil szervezet – az Óbor-kör és a Boldog Salamon Kör – kezdeményezéséhez, hogy ezzel alkalmat teremtsen a találkozásra – mondta Varga Gábor.

Az elinduláshoz szükséges erőforrásokat az Óbor-kör Egyesület a III. kerületi Önkormányzat támogatásával biztosítja. A plébános reményei szerint május 1-jén a Szent József-templom búcsúja a kertépítő közösség ünnepével teljesedik majd ki. 

Magyar Kurír

You have no rights to post comments