A Vörös-tengeri átkelés bizonyítéka - a fáraó vízbe fúlt hadserege

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. március 30. vasárnap

Az exodus útvonalát megerősítő felfedezést búvároknak köszönhetjük, akik korallal borított csontokat és harciszekér-maradványokat találtak az Aqaba-öbölben.

 Az isteni közbeavatkozás egyik legmegrázóbb leírását a Bibliában találjuk, amely a zsidók Egyiptomból való kijövetelét beszéli el.

Az, hogy az egész egyiptomi hadsereg ezt követően a Vörös-tenger vízébe fúlt, semmiképp sem nevezhető lényegtelen eseménynek, és ennek megerősítése tagadhatatlan bizonyíték arra, hogy a Biblia beszámolója valóban hiteles. Évek során számos búvár kutatta át a Szuezi öblöt tárgyi leletekért, hogy a bibliai történetet igazolja, de hiába. De ha pontosan követjük az exodusról szóló bibliai és történelmi feljegyzéseket, eljutunk Nuweibába, egy hosszú tengerparti sávhoz az Aqaba-öbölben, ahogyan azt Ron Wyatt fedezte fel 1978-ban.

Többszöri merüléseket hajtottak végre 18 m-től 60 m-ig egy 2.5 kilométeres szakaszon, mely során a tengerfenéken széjjel heverő harciszekér-darabokat találtak. A leletek között találunk kerekeket, szekértörzset, ló és emberi csontokat. A búvárok rábukkantak egy roncsra is a Szaudi partokon, Nuweibával szemben.

1987 óta Ron Wyatt három darab négyküllős harciszekér-kereket talált. A korall nem telepszik meg az aranyon, ennél fogva a kerék formája tökéletesen kivehető, annak ellenére, hogy a burkolat belsejében levő fa már szétbomlott, így a szerkezet túl törékennyé vált az elszállításhoz.

További expedíciókat terveznek a mélyebb vizekben távirányítású kamerák és mini tengeralattjárók segítségével. (FENT: ARANYOZOTT HARCISZEKÉR-KERÉK, néma tanúja a zsidók 3,500 évvel ezelőtti csodálatos Vörös-tengeren való átkelésének. Fémdetektor segítségével lelték meg.)

Bal oldali kép: korallal benőtt harciszekér-kerék a szaúdi partokon, pontos mása azoknak, amit Tutankhamen sírjában találtak
Jobb oldali.kép: megkövesedett csontok – számos ilyet találtak az átkelés helyén (fent, középen). A Stockholmi Egyetem Csonttani Intézete szerint ez egy emberi combcsont, egy 165-170 cm magas férfi jobb lábából. Teljesen megkövesedett, vagyis ásványokból és korallból áll, így nem lehet radiokarbonos vizsgálatnak alávetni, ennek ellenére minden bizonnyal az ókorból származik.
Alsó kép: felfordult, korallal benőtt harciszekér-kerék és tengely. II Mózes 14:25, ’ És megállítá szekereik kerekeit és nehezen vonszoltatá azokat.’



Salamon emlékoszlopának helyét mutató zászlójelzés

Amikor Ron Wyatt először járt Nuweibában, 1978-ban, a víz alatt rábukkant egy föníciai stílusú oszlopra. Sajnos a felirat elkopott már rajta, így hát egészen 1984-ig nem is sejthették, mekkora jelentőségű a felfedezés. Abban az évben a szemben levő szaúdi parton felfedeztek egy másik gránitoszlopot, mely pontosan ugyanúgy nézett ki, mint az első, csakhogy ezen a felirat sértetlen volt.
A föníciai betűk (óhéber) a következő szavakat adták: Miztraim (Egyiptom), Salamon, Edom, halál, fáraó, Mózes, Jehova, ami azt valószínűsíti, hogy Salamon király állíttatta ezeket az oszlopokat a tengeren való csodálatos átkelés emlékére. Szaúd-Arábia nem enged erre turistákat, s talán illetéktelen látogatóktól félve a szaúdi kormányzat azóta eltávolította ezt az oszlopot, helyére egy zászlójelzést állítva.


Milyen mély a víz?


Az Aqaba-öböl igen mély, egyes helyeken akár 1,600 méter is lehet. Még akkor is, ha a tenger kiszáradt, nehéz lehetett az átkelés, lévén a meder szélei nagyon meredekek. Mindazonáltal van egy rész, ahol az emberek és állatok könnyen leereszkedhettek, amennyiben a víz eltávozott onnan. Ez a vonal összeköti Nuweibát és a szemben levő szaúd-arábiai partot.

A mélységi feltárások során sima, enyhe lejtőt találtak a Nuweiba felőli oldalon, ami az öbölbe vezetett. Ez a sáv szinte egy ösvényként jelenik meg a merőműszeren és megerősíti a bibliai leírást, hogy ’Így szól az Úr, a ki a tengeren utat csinál, és a hatalmas vizeken ösvényt’ (Ézsaiás 43:16)
A Biblia írói számtalanszor utalnak a Vörös-tengeren való átkelés csodájára, hiszen ez egy olyan esemény volt, aminek nincs párja a történelemben. A héber próféták így írják le az átkelés helyén levő tengert: ’…a nagy mélység vizeit; a ki a tenger fenekét úttá változtatta…’, (Ézsaiás 51:10) Ismerve azt a bizonyos helyet, amire a bibliaírók utalnak, vajon milyen mélységről lehet szó? A távolság Nuweiba és a között a hely között, ahol a leleteket találták, körülbelül 18 kilométer.
E mentén a vonal mentén e legmélyebb pont 800 méter. Nem csoda, hogy a Biblia ihletett írói a hatalmas vizek kifejezést használták. És nem csoda, hogy egyetlen egyiptomi sem élte túl, amikor a víz összezárult felettük. (fent középen a NUWEIBAI TENGERPART, a hely, ahol az átkelést megkezdték)

Bal oldali kép: a szaúdi oldalon szintén található egy hasonló méretű öblös rész, ld. Hozzávetőleges útvonal.
Jobbra: az átkelés helyének mélységét mutató modell



az EXODUS ÚTVONALA – a valós átkelési út az Aqaba-öbölben

(világvége magazin)

You have no rights to post comments