Megújuló energia - beruházások, teljesítmények világszerte

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. április 12. szombat

Hiába csökkent a beruházásokra fordított összeg tavaly, a megújuló alapú áramtermelés továbbra is világszerte szárnyal. Itt tartunk most:

Az egy évvel korábbihoz képest 214,4 milliárd dollárral kevesebb pénzt ruháztak be tavaly világszerte a megújuló energiaforrásokat hasznosító energiatermelésbe, globális szinten mégis tovább növekedett a zöldáram részaránya a villamosenergia-termelésben – derül ki a napokban bemutatott Global Trends in Renewable Energy Investment 2014 kiadványból. A beruházási összegek zuhanása két okra vezethető vissza: egyrészt jelentősen csökkentek a fotovoltaikus rendszerek árai, másrészt az egyes országokban jellemző bizonytalan szabályozói környezet számos befektetőt is elriasztott az új projektek megvalósításától.

2012 után 2013 egyébként már a második olyan év volt, amikor mérséklődött a megújuló-energetikai beruházások pénzügyi volumene. A rekordévet jelentő 2011-hez képest tavaly már közel negyedével – 23 százalékkal – kevesebb pénzt költöttek a befektetők és beruházók a zöldáram-termelésbe. Nem kell azonban kétségbe esni: a jelentés szerint ugyanis azon túl, hogy csökkent a beruházási volumen, kirajzolódtak olyan trendek, amelyek azt jelzik, hogy a megújuló energiatermelés továbbra is globálisan vezető ágazat lehet a jövőben.

Az első, és legfontosabb ezek közül, hogy összességében – a nagyméretű vízerőművek nélkül – az új megújuló alapú erőművek a globálisan üzembe állított kapacitások 43,6 százalékát adták, amivel a zöldáram a világ villamosenergia-termelésének 8,5 százalékát adta az egy évvel korábbi 7,8 százalékkal szemben. Ezzel a növekedéssel 1,2 milliárd tonnával sikerült mérsékelni a szén-dioxid-kibocsátás növekedését.

A második ilyen kedvező jel a fotovoltaikus rendszerek árának zuhanása volt, amely a beruházási volumen csökkenéséből csaknem 16,4 százalékkal (mintegy 35,1 milliárd dollárral) vette ki részét.

A harmadik az a tény, hogy a tiszta energiával foglalkozó vállalatok részvényeinek ára globálisan mintegy 54 százalékkal emelkedett a tavalyi év során, ami a vállalati beruházások tőkebevonását segítheti a jövőben.

És végül a jelentés kiemeli, hogy egyre több olyan napelemes és kontinentális szélerőművi projekt valósult meg világszerte, amelyek már mindenféle államilag garantált szubvenció nélkül életképes, megtérülő fejlesztésként működnek. Ahol a megfelelően magas napsütéses órák száma, illetve az egész évben megfelelő szélerősség erre alkalmas karakterű fogyasztói igénnyel találkozik, ott ezek a beruházások már a fosszilis energiaforrások számára is versenyképes konkurenciát jelentenek.

Sok vesztes és egy nyertes technológia

Az elmúlt évben egyedül a geotermiára alapozott energiatermelésnek sikerült növelnie a befektetési összegeket az előző évihez képest. Ennek a technológiának az esetében 38 százalékkal emelkedett a befektetett pénz összege 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest, és ezzel globálisan elérte a 2,5 milliárd dollárt.

Minden más technológia viszont rosszabbul járt 2013-ban:

CHP_20140411_pic1.jpg
Kína surranópályán előzi Európát!

2013 volt az első év, amikor Kína beelőzte Európát a megújuló-energetikai beruházások volumenét tekintve. Habár Kínában is csökkentek a beruházási összegek közel 6 százalékkal, még így is 56 milliárd dollárt fektettek megújulós projektekbe. Ez 8 milliárd dollárral több, mint amennyi pénzt Európában költöttek ilyen célokra a befektetők és beruházók. A tavalyi évben rögzített 48 milliárd dollárnyi európai befektetés egyébként 44 százalékkal(!) kevesebb annál, mint amennyit 2012-ben fordítottak hasonló célokra az öreg kontinensen.

Az Egyesült Államokban a 10 százalékos visszaesését követően 36 milliárd dollár ment megújuló-energetikai projektekre, miközben Indiában 15 százalékkal csökkent ez az érték (összesen 6 milliárd dollárra), míg Brazília esetében 54 százalékos volt a visszaesés (összesen 3 milliárd dollárnyi befektetés 2013-ban).

Vannak régiók, ahol viszont növekedésről lehet beszámolni. Ilyen az amerikai kontinens Brazília és az Egyesült Államok kivételével, illetve az óceániai térség Kína és India kivételével. Ebben az utóbbi régióban egyébként Japán vitte a prímet 80 százalékos növekedéssel, amit elsősorban a fotovoltaikus beruházások tavalyi megugrásának köszönhetnek.

A megújuló veri a fosszilist, csak az a kérdés, honnan nézzük

Habár a nagy vízerőműveket is belefoglalva, a megújulós beruházások és befektetések volumene (összesen 227 milliárd dollár) tavaly is alatta maradt a fosszilis energiaforrások kiaknázásába fektetett összegeknek (270 milliárd dollár), a képet azért árnyalja, hogy a megújulók 227 milliárd dollárja közel a duplája annak a beruházási összegnek, amit új fosszilis erőművekbe fektettek, ezek csak a régi kapacitások kiváltására, modernizálására fordított összegek miatt előzik be a megújulókat.
(chikansplanet.blog)

You have no rights to post comments