Amit nem szeret a világi média - Ferenc pápa, az ördögűző

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. május 29. csütörtök

Úgy tűnik, hogy Ferenc pápa nem számíthat már a világsajtó egyöntetű támogatására. Bár nyílt konfliktusról még nincs szó, a világ egyik legbefolyásosabb napilapja nyíltan bírálta a katolikus egyházfőt „régimódi” gondolkodása miatt. A Washington Post cikkét számos nyomtatott és online médium átvette – elsősorban a tengerentúlon. Az amerikai lap tudósítója szerint Ferenc tanításai a gonosz személyes valóságáról, és az általa támogatott ördögűzés gyakorlata a katolikus egyházban a „legósdibb iskolát” képviselik a pápaság közelmúltbeli történelmében...

A tudósítás beszámolt egy a Vatikánban megrendezett nemzetközi konferenciáról, ahol a katolikus egyház szakértői gyűltek össze. Az amerikai újságírót különösen az háborította fel, hogy az egyik előadó beszámolt egy esetről, amikor két leszbikus nőből űzött démonokat. A hírt átvevő liberális Slate magazin ebből levonta a következtetést: a pápa „csalódást” keltett, mert néhány „biztató” kijelentése ellenére semmit nem hajlandó változtatni a homoszexualitással kapcsolatos keresztény állásponton. Liberális teológusok arra figyelmeztetnek, hogy Ferenc „aláássa tekintélyét”, amikor „utat nyit a babonaságok előtt”.

„Kevesen tudják, hogy Ferenc pápa, a liberális katolikusok kedvence, a befogadásról és megbocsátásról ismert egyházfő milyen sokat foglalkozik a tűzzel és kénkővel. Pedig az új pápa szóban és tettekben egyaránt drámai csatát vív Isten és a teremtés legrégebbi ellenségével szemben, aki nem más, mint maga az Ördög.” Így kezdődik a Washington Post május 11-ei vatikáni tudósítása, amely annak járt utána, hogy valóban terjedőben van-e Ferenc trónra lépése óta az exorcizmus a katolikus egyházban.

A lap tudósítója, Anthony Faiola szerint a válasz egyértelműen igen. „Utoljára VI. Pál volt a hatvanas években az az egyházfő, aki meg volt győződve arról, hogy pokoli erők szövetkeztek össze azzal a céllal, hogy kárhozatba taszítsák az emberiséget. Bár az egyház kezdettől fogva tanított az ördög létezéséről, az elmúlt évtizedekben a haladóbb szellemiségű papok és püspökök – különösen az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában – egyre inkább allegorikus fogalomként beszéltek a Sátánról. A gonoszságot az egyház mindinkább az emberi szabad akarat csúf melléktermékének tekintette, mintsem a ’pokol ura’ sötét mesterkedésének. Még XVI. Benedek pápa, a fellengzős német teológus is gyakran elnagyolt ecsetvonásokkal ábrázolta a gonoszt” – írta Faiola, aki szerint azonban mindez az elmúlt egy évben élesen megváltozott. „Felbukkant a hétköznapi beszédű pápa, aki Latin-Amerikából érkezett, ahol ma is sokan komolyan veszik a Sátánnal kapcsolatos misztikus nézeteket. Ferenc már trónra lépése előtt, Buenos Aires-i érsekként ismert volt arról, hogy gyakran éles hangon figyelmeztette híveit a ’kísértő’ és a ’hazugság atyja’ veszélyeire. Most azonban még a hagyományosan kritikátlan Vatikánban is sokan ráncolják a homlokukat amiatt, hogy milyen sokat foglalkozik Ferenc az ördöggel.”

Kihűlőben a médiaszerelem

„Ferenc pápa szüntelenül az ördögről beszél, ez állandó téma nála” – mondta egy névtelenséget kérő magas rangú püspök a Washington Post tudósítójának. A püspök szerint ha XVI. Benedek teszi ugyanezt, a sajtó már rég szétszedte volna. Ferenc is csak annak köszönheti, hogy eddig „megúszta”, mert a sajtó a „celebpápa” populista akcióira figyelt. A „médiaszerelem” azonban kezd kihűlni az egyházfő és a világsajtó között.

Az amerikai lap felidézi, hogy Ferenc nemcsak beszél a Sátánról, hanem maga is példát mutatott a spontán ördögűzésre, amikor tavaly májusban, pünkösd vasárnap a Szent Péter téren egy kerekesszékben ülő férfiért imádkozott kézrátétellel. A videóra is rögzített rövid jelenetben látható, hogy a pápa imájára a férfi rázkódni és kiabálni kezd, a szemei pedig kimerevednek. A szemtanúk szerint Ferenc egyértelműen ördögűzési céllal tette rá mindkét kezét az illető homlokára. A felvétel bejárta az internetet, Frederico Lombardi vatikáni szóvivő azonban utólag azt állította, hogy a pápa csak egy egyszerű imát mondott a beteg férfiért. Ha viszont valóban rögtönzött exorcizmust végzett a pápa, akkor felülírta az érvényben lévő egyházi törvényt, amely legalább egy hónapos vizsgálatot ír elő a démoni megszállottsággal terhelt személyek esetében (lásd keretes írásunk).

Az egyházfő a személyesebb körben elmondott beszédeiben és prédikációiban gyakran említi az ördögöt. Áprilisban az egyik vatikáni kápolnában például arra figyelmeztette a kora reggeli misére érkezett híveket, hogy legyenek éberek és ne engedjék becsapni magukat a modern világban, amikor a Sátán rejtett arccal tevékenykedik. „Vigyázzatok, mert az Ördög jelen van” – mondta a pápa. Ugyanerre figyelmeztette a nyilvánosságot április 11-ei homíliájában is, amikor arra szólította fel a híveket: „tanuljatok meg harcolni az ördög ellen, …aki a 21. században is létezik”.

2014 elején a pápa nyilvánosan is méltatta az Exorcisták Nemzetközi Szövetségét, amelynek tagjait – az amerikai lap szerint – „korábban sokan a római katolikus egyház őrült figuráinak tartották”. Most azonban Ferenc méltatta a szervezetet azért, mert „segíti a szenvedő és szabadulásra rászoruló embereket”. A nemzetközi közösség egyik tagja, Cesare Truqui atya szerint a pápa emlékeztetni akarja az embereket arra, hogy „a démonokról való tanítás nem valamiféle új teológia, ami kívül esik az evangélium keretein, hanem éppen ezáltal maradunk Jézus Krisztus tanításain belül”.

(hetek)

Hozzászólások   

#1 Taoista 2014-05-29 08:29
Szerencsére elért minket az isteni gondoskodás és van nekünk lelkiismeretünk . Amikor valaki jóra törekszik és jót vágyakozik a megvalósításhoz megkapja a szükséges segítséget. Akár a saját környezetéből, a család vagy baráti kör felől.
Biztosra veszem, hogy ezért elavult mindkettő a szabadelvűek szájában.

You have no rights to post comments