Ferenc pápa: A házasság hűséges, állhatatos és termékeny

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 03. kedd

Tizenöt jubiláns házaspárral – akik 25, 50 és 60 éve kötöttek házasságot – ünnepelt együtt Ferenc pápa hétfőn reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén, tájékoztat a Vatikáni Rádió. „Hűséges, állhatatos és termékeny – ez a hármas jellemzője annak a szeretetnek, amelyet Jézus táplál Egyháza iránt. És egyúttal ezek a keresztény házasság valódi vonásai” – mutatott rá a Szentatya hétfő reggeli homíliájában.

Szentbeszédében a pápa Jézus hármas szeretetéről elmélkedett: Atyja, Anyja és Egyháza iránti szeretetéről, mely hűség, állhatatosság és termékenység. „Nagy a szeretete Jézusnak az Egyház iránt, Jézus szerelemből vette el az Egyházat, aki mint jegyes szép, szent és bűnös, de Jézus mindig éppúgy szereti” – fogalmazott a Szentatya.

Hűséges ez a szeretet. Kitartó, mely soha nem fárad bele, hogy szeresse az Egyházát és termékeny ez a szeretet. Hűséges szeretet! Jézus a hűséges! Szent Pál írja egyik levelében: „Ha te megtagadod Krisztust, ő is megtagad téged, ha te nem vagy hűséges hozzá, ő akkor is hűséges marad, mert önmagát meg nem tagadhatja” (2 Tim, 2,12-13). A hűség Jézus szeretete lényegének sajátossága. Jézus szeretete az Egyházában hűséges. Ez a hűség mintegy fény a házasság számára. A szeretet hűsége. Mindig. Mindig hűséges, de mindig is fáradhatatlan az állhatatosságban. Miként Jézus szeretete a Jegyese iránt.

A házaséletnek kitartónak kell lennie és állhatatosnak. Mert ellenkező esetben a szeretet nem tud továbbhaladni. Kitartás a szeretetben, a szép és a nehéz pillanatokban, amikor problémák jönnek: a gyerekek miatt, anyagi gondok miatt, amikor problémák támadnak itt is, ott is. De a szeretet állhatatos, előrehalad, mindig próbálja megoldani a nehézségeket, csakhogy megmentse a családot. A társak kitartóak: minden reggel felkelnek férj és feleség, és együtt hordozzák a családot.

A harmadik vonás a termékenység. Jézus szeretete – jegyezte meg Ferenc pápa – termékennyé teszi az Egyházat az új gyermekeivel, a keresztséggel és az Egyház gyarapszik e házastársi termékenység által. Egy házasságban ez a termékenység próbatételt szenvedhet el, amikor gyermek nem érkezik, vagy amikor betegek lesznek. Ezekben a próbatételekben a házaspárok Jézusra tekintenek, és az ő Egyháza iránti termékenységből vesznek példát.

Ellenben a másik oldal, ami Jézusnak nem tetszik, nyilvánvalóan a választott steril, gyermektelen házasság. Ezek a házasságok, melyek nem akarnak gyereket, termékenység nélkül akarnak maradni. A tíz évvel ezelőtti jóléti kultúra meggyőzött bennünket: jobb, ha nincs gyerekünk. Jobb, mert így szabadságra tudsz menni, nyugodt maradhatsz.. Talán jobb, talán kényelmesebb, ha tartasz egy kiskutyát vagy két cicát és a szeretet a kiskutya és a két cica felé fordul. Igaz vagy nem? Ti is láttátok? És végül az ilyen házasság elérkezik az öregséghez a magányban, a rossz magány keserűségével. Nem termékeny, nem teszi, amit Jézus tesz az Egyházával, termékennyé téve azt – fejezte be hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Magyar Kurír

You have no rights to post comments