Amikor a sci-fi valósággá válik

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. június 27. péntek

Véráramban utazó nano-tengeralattjárók, empatikus számítógépek... íme:

1. Nano-tengeralattjárót fejlesztettek amerikai kutatók

Amerikai kutatók olyan nanorészecskéket hoztak létre, amelyek a megfelelő feltételek mellett összeállítják önmagukat, a folyamat közben pedig a saját struktúrájukba zárnak bizonyos vendégmolekulákat. A nanohordozók képesek a sejteket körülvevő vizes közegben közlekedni, így apró tengeralattjárók módjára szállítják át a vendégmolekuláikat a sejtek membránján.

Ezek a 15 nanométer átmérőjű hordozók a vízben nem oldódó belső részükben raktározzák a szállítandó vendégmolekulákat, miközben a vízben oldódó külső részük segítségével utaztatják őket, amire azok önmagukban nem volnának képesek. Az élő sejtekbe bejutva a részecskék keveredhetnek egymással, ami során energiaátadás megy végbe.

A kísérleteket egyelőre sejtkultúrákkal végezték, vagyis az még kérdéses, hogy a nanorészecskék képesek lesznek-e utazni a véráramban is. Francisco Raymo, a Miami Egyetem kutatást vezető professzora szerint a végcél mindenképpen ez lesz, és ebbe az irányba haladnak tovább a kísérletekkel. A következő fázisban azt szeretnék demonstrálni, hogy ezzel a módszerrel az energiaátadás helyett kémiai reakciók is beindíthatók a sejteken belül.

2. Empatikus számítógépet tervez az Intel

Az Intel bejelentette, hogy egy új technológián dolgoznak, ami felismeri az emberi érzelmeket. A Realsense létezése nem újdonság, de most már saját Youtube-csatornája is van a projektnek, és világossá vált, hogy többről van szó, mint egy fejlett webkamerával fölszerelt pécéről.
A Realsense kamerái felismerik az emberi reakciókat, és különbséget tudnak tenni az olyan alapvető emberi érzelmek között, mint a boldogság, szomorúság, frusztráció és kimerültség. Ehhez az ajkak, a szemek és az arc formájából gyűjti össze az információt a rendszer.
Az Intel szóvivője, Ellen Healy a Business Insidernek elmondta, hogy a Realsense 1080p felbontáson dolgozik, és a kamerára csúcsminőségű mélységérzékelő szenzorokat szereltek. A 3d kamerák térben szkennelhetik a környezetet, eltüntethetik a zavaró hátteret, és a tízujjas kézmozdulatokat is kivehetik.

(index)

You have no rights to post comments