A dalai láma megtagadná, a kínai kormány kötelezné a reinkarnációra

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. szeptember 12. péntek

A dalai láma megtagadja, hogy újjászülessen, ha Tibet nem nyeri el függetlenségét Kínától – idézte a tibeti nép szellemi vezetőjének nyilatkozatát szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

"Csaknem öt évszázada van dalai lámánk. A 14. dalai láma most nagyon népszerű. Legyen ő az utolsó. Ha egy gyenge utód következik, csak lejáratja a dalai lámát. A tibeti buddhizmus nem egy egyéntől függ. Nagyon jó a szervezeti struktúránk, magasan képzett szerzeteseink és növendékeink vannak" – magyarázta az interjúban Tendzin Gyaco, a jelenlegi dalai láma.

Tessék újjászületni!

Kína a nyilatkozatra reagálva felszólította a dalai lámát, hogy  "tartsa tiszteletben az újjászületés történelmi gyakorlatát"
. Hua Csun-csing külügyi szóvivő – a Reuters szerint – kijelentette: "Kína a vallás- és véleményszabadság politikáját követi, és ez természetesen magában foglalja azoknak az eljárásoknak a tiszteletben tartását, amelyeket a tibeti buddhisták gyakorolnak." Hangsúlyozta, hogy régi hagyománynak megfelelően a dalai láma címét "a központi kormány adományozza". Szerinte a jelenlegi tibeti szellemi vezetőnek burkolt szándékai vannak, igyekszik aláásni a hagyományos rendet, és "tagadni a tibeti buddhizmus történetét".

Újjászületnek helyette is

Az al-Dzsazíra kommentárja szerint a dalai láma nyilatkozata alkalmat ad Pekingnek arra, hogy jelezze, arra törekszik, hogy saját dalai lámát hirdessen ki. Minthogy a száműzetésben élő tibeti szellemi vezető megtagadja a hagyomány követését,
Kínának jogában áll "saját" vallási vezetőt kinevezni. A brit hírügynökség utalt a második legfőbb tibeti buddhista vallási méltóság, a pancsen láma utódlására. 1995-ben egy tibeti fiút, akit a pancsen láma reinkarnációjának hirdettek ki Tibetben, a kínai hatóságok házi őrizetbe helyeztek, és egy másik, saját jelölttel helyettesítették. Sok tibeti azonban nem volt hajlandó elismerni az új pancsen lámát.

Még jól is elsülhet

Egyes szakértők szerint megtörténhet, hogy Kína megengedi a dalai lámának a Tibetbe való visszatérést. Richard Barnett, a Columbia Egyetem Tibet-szakértője az arab hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a kínaiak megnyerhetnék maguknak a tibeti népet, ha megengednék a dalai láma visszatérését, jól bánnának vele, és ő ezt méltányolná. A szakértő szerint a dalai láma most abban a helyzetben van, hogy diktálhat Pekingnek. Nélküle ugyanis Kína nem tud előrelépni Tibet ügyében, bár, mint a szakértő mondta, "vele sem lenne könnyű".
(origo.hu)

Szemünkben ez komikusnak is tűnhet, a tibetieknek viszont talán élet-halál kérdés. Azt mindenesetre jól mutatja, hogy egy hamis teológia - bármilyen komoly és tiszteletre méltó követő tábora is van - milyen abszurd helyzetekhez tud vezetni... - szerk.

You have no rights to post comments