Nem nyugszanak a csalók - egy fura egészségügyi program kulisszatitkai

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. október 15. szerda

Egészségi állapotfelmérésre invitálták az Origo újságíróját: a szeptember 25-én tartott programról már csak helyszínen derült ki, hogy valójában többórás "gyártói nyílt nap", termékbemutató, amelyen a magnetoterápiát és az Elixor Divine készüléket ajánlották. Az Origo utána járt az ügynek, így derült ki, hogy a termék reklámozását már augusztus végén betiltották, a forgalmazó pedig a nyílt nap után szerződést bontott a gyártóval. Utóbbi szerint a gépükkel nincs probléma, csak a hozzá tartozó dokumentáció hiányos...

Egészségi állapotfelmérésre invitált egy telefonos ügyfélszolgálat: a rejtett számról hívó ügyintéző – aki állítólag „nyilvános adatbázisból" szerezte meg az adataimat – ingyenes vizsgálatot ajánlott, amit egy budapesti VII. kerületi hotelben rendeznek meg. Az állapotfelmérésről később személyre szóló meghívót kaptam: a levél fejlécén már a szervező cég, a PEMF Medical Kft. is szerepelt, mellette pedig az Elixor márkanév. Utóbbiról a levél annyit árult el, hogy a brand mögött egy magyar csoportosulás áll, amely egészségügyi készülékek gyártásával foglalkozik, és köze van a biofizikához is.

A meghívó két szaktekintélyt mutatott fel a brand mellett: a világhírűnek nevezett Marko S. Markov amerikai professzort, aki meghatározó szerepet tölt be az Elixor-készülékek fejlesztésében, és Andrea Reupkét, a düsseldorfi Medical Zentrum igazgatóját. "Az Elixornál minden munkatárs nagyon is tudja, hogy mit csinál" – szól a méltató idézet Marko S. Markovtól, míg Andrea Reupkéről az derül ki, hogy magánklinikáján "a fő működési elv a szakterületek egymásra épülésén alapul".

Megkerestem az ajánlott címet: a hotel előtt a kitűzött időpontban elegáns öltönyben fogadott Attila, akiről később kiderült, hogy ő lesz az esemény házigazdája is. A felmérésre rajtam kívül 22, zömében 50 év fölötti érdeklődő jött el. Vizsgálatuk véroxigénszint-méréssel, kezdődött. Ehhez két asszisztens elkérte minden látogató személyre szóló meghívóját, és arra írta a ujjra illeszthető szaturációs eszközzel mért számot – az értéket megmondták, de magát a mérési eredményt nem mutatták meg a látogatóknak. Ezután termokamerás hőfelvételt is készítettek mindenkiről, majd megkezdődött a program leghosszabb része – az úgynevezett "gyártói nyílt nap", amiről a meghívó nem is tett említést

Mind meg fogunk halni

"Kedves vendégeink, ugye tudják, hogy mind meg fogunk halni?" – nyitott erős felütéssel Attila, majd az iránt érdeklődött, hogy a látogatók szenvedéssel teli vagy inkább minőségi, boldog életet szeretnének. A gyorsan megválaszolható kérdések után a magyarok rossz egészségügyi állapotáról beszélt, keringési és szívbetegségekről, majd fokozatosan tért rá a lehetséges megoldásra: a magnetoterápiás kezelésre.

Mint a három és fél órás(!) előadás során elhangzott, a pulzáló elektromágneses terápia növeli a véroxigénszintet, megnyitja a hajszálér-hálózatot, ezzel csillapíthatja a fájdalmakat, enyhítheti a magas vérnyomást, csökkenheti a trombózis kialakulásának esélyét, és egy sor, vérkeringéssel összefüggő panaszra lehet gyógyír.

Bár Attila kikérte magának, hogy termékbemutatót tartana, videóval, klipekkel és szóban is ismertette az Elixor Divine nevű magnetoterápiás eszközt, illetve az Elixor-terápia általános működési elvét és hatásait, összevetve az Elixor-készülékek árait a konkurencia termékeivel.

Az állapotfelmérés második része már az Elixor-készülékek bevonásával zajlott: a résztvevők mintegy tíz percet töltöttek el a pulzáló mágneses gépekhez kapcsolt matracokon, majd újra megmérték véroxigénszintjüket, és ismét termokamerás felvételt készítettek róluk. A változás pozitívnak tűnt – a jelenlévők többségének az új értékek alapján javult a szaturációs szintje, és a hőképe is fokozottabb vérkeringésre utalt.

Mivel a vizsgálatok névre szólóan történtek, a gépek kezelőszemélyzete pontosan ismerte a bemutató elején készült, személyhez társított szaturációs értékeket és hőképeket. Utóbbiakat egyébként CD-n is meg lehetett vásárolni az előadás után – amennyiben a vásárlók aláírták: tudatában vannak annak, hogy a termokamerás felvétel nem számít hivatalos orvosi diagnózisnak.

Önkéntes kerestetik

A nagyobb ajánlat ezután következett: Attila bejelentette, hogy önkénteseket keresnek, akik részt vennének a gyártó – a Gémosz Kft. – fejlesztési programjában, és rendszeres időközönként beszámolnának tapasztalataikról. Az ajánlat szerint a részvevők kisebb önerővel kaphatnák meg a tesztelt Elixor készülékeket – mint megtudtam, az önerő közel 400 ezer forintot jelent.

A programon többen jelentkeztek is a részvételre. Tény ugyanakkor, hogy a rendezvény szervezői a helyszínen nem adtak el készülékeket, erre közvetlenül nem is próbáltak rávenni egyetlen látogatót sem.

Tilos a reklám

Az állapotfelmérés után megkerestem az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalt (EEKH), hogy a többször is említett Elixor Divine-ról érdeklődjek. Így derült ki, hogy a készülék forgalmazását már augusztus végén felfüggesztette, reklámozását pedig megtiltotta az EEKH – a bemutatón tehát egy hónapja felfüggesztett terméket ajánlgattak. Bár betiltották az Elixor Divine reklámozását, a forgalmazó honlapján illusztrációként még megtalálható a termék fotója, mi is ott bukkantunk rá.

A döntés indoklásában szerepelt, hogy a géphez csatolt használati útmutatóból nem derül ki világosan, mely betegség kezeléséhez melyik program használata ajánlott. A készülék alkalmazásáról szóló leírás két célt mutat be, a fájdalomcsillapítást és mikrocirkuláció javítását, de a tíz beállítható program (köztük az Éjszakai, Frissítő, Relax Wellness vagy a Regeneráló) egyike sem szolgálja konkrétan a kitűzött célokat – fogalmazott az EEKH, amely a magnetoterápiás készülék klinikai értékelését is hiányosnak ítélte meg.
Szerződést bontottak

A forgalmazó Pemf Medical szeptember 26-án felfüggesztette kereskedelmi tevékenységét – egy nappal az állapotfelmérés után. Próbáltam megkérdezni a Pemf-et, tudatában volt-e annak, hogy munkatársuk egy akkor már betiltott reklámozású terméket ajánl. A válaszában Nagy Lajosként bemutatkozó ügyvezető csak a szerződésbontás tényét erősítette meg, az e-mail címe pedig a levélváltás után megszűnt, elérhetetlenné vált.

Ahogy a gyártó látja

Nem maradt más hátra, mint a gyártó, vagyis a Gémosz Elektronikai Kft. felkeresése. A cég részéről személyesen találkoztam Kiss József kereskedelmi tanácsadóval és Gémes Pál Levente cégtulajdonossal, az Elixor brand kitalálójával. Az Elixor Divine-ra érvényes nemzetközi tanúsítványunk van, küldöldön akár forgalmazhatnánk is  terméket- hangsúlyozza az Elixor tulajdonosa, Gémes Pál Levente. Az új forgalmazó már csak illusztrációként használja honlapján a típusról készült képeket, a készülékeket nem árusítják.
Forrás: Elixor Trade Kft.

Mindketten hangsúlyozták, az EEKH csupán a Divine típus forgalmazását függesztette fel, a többi készüléküket jogszerűen árulják – a hivatal döntése pedig csak itthon érvényes. "Külföldre továbbra is szállíthatnánk a kérdéses típusból. Jelenleg egy nagy, tengeren túli ország is érdeklődik termékeink iránt" – tette hozzá Kiss József, azt azonban nem akarta elárulni, melyik országról van szó.

Gémes Pál Levente hangsúlyozta, hogy az Elixor Divine megkapta az orvostechnikai eszközök forgalmazásához szükséges, Bukarestben kiállított ODTM-tanúsítványt – ezt egyébként az EEKH sem cáfolta –, és már dolgoznak a hiányosnak ítélt dokumentáció pótlásán is.

A Gémosz  képviselőit is megkérdeztem, miért ajánlhatta a Pemf az akkor már egy hónapja felfüggesztett forgalmazású készüléket. „Az EEKH szeptember 2-án küldte ki nekünk a felfüggesztésről szóló határozatot. Ezt napokkal később kaptuk meg, a kézhezvételtől kezdve pedig hivatalosan 15 napunk volt a forgalmazók, viszonteladók értesítésére a hivatal döntéséről" – mondta el Gémes Pál Levente. Hozzátette, a Gémosz ezt határidőn belül megtette, és ezt szeptember 19-én jelezte is az EEKH felé. Hogy a Pemf mikor vehette át az értesítést, azt nem tudom – jegyezte meg a gyártó cég vezetője.

A kérdésre, hogy miért bontottak szerződést korábbi forgalmazójukkal, Kiss József kommunikációs problémákat említett. "Mi nem termékbemutatót szerettünk volna tartani, csak ismertetni a magnetoterápiában rejlő lehetőségeket. Az előadás terveink szerint maximum 20 százalékban szólhatott volna az Elixorról" – mondta a kereskedelmi tanácsadó.

A Gémosz új forgalmazója, az Elixor Trade Kft. már nem reklámozza a Divine-t, de honlapján megtalálhatók a készülék fotói.

Tényleg hatásos?

A magnetoterápiát hívei általában ízületi gyulladásokra, reumás fájdalmakra, vérkeringési panaszokra ajánlják. Működései elve, hogy pulzáló elektromágneses sugárzásnak teszik ki a problémás testfelületet – az alacsony frekvenciájú, 1-70 Hertz közötti mágneses jelek elvileg növelik a sejtek áteresztő képességét, fokozva anyagcseréjüket, ami növelheti a vér oxigénszintjét is.

Hatékonyságáról megoszlanak orvosi szakvélemények: Csiki Zoltán orvos az IME egészségügyi szaklapban például 20 oldalas tanulmányban mutatta be a kiegészítő gyógymódként használt magnetoterápia szerinte egyértelműen pozitív hatásait. Az Origo által megkérdezett szakértők viszont inkább szkeptikusak voltak: „A magnetoterápia blöff, semmilyen hatása nincs, de legalább veszélytelen, azt leszámítva, hogy kiüríti a pénztárcát" – mondta Erdélyi Judit kardiológus szakorvos. Hasonlóan vélekedett Szabó Attila érsebész szakorvos is. Mint elmondta, Semmelweis Egyetem érsebészeti klinikáján maga is részt vett egy teszten, ahol a magnetoterápia érhálózatra gyakorolt hatását ellenőrizték – a vizsgálat szerinte nem hozott kimutatható eredményt.

Az elektromágneses kezelésről megkérdeztük Thuróczy Györgyöt, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet főosztályvezetőjét is. "A terápiának nagy irodalma van, de sajnos eléggé széttartó eredményekkel. Ezért olyan igazi, nagy, átfogó klinikai vizsgálatot nem olvastam, amely ténylegesen igazolná a feltételezett hatásait" – írta a szakértő, hozzátéve, hogy probléma az is, hogy a magnetoterápia hatásmechanizmusáról alig találni releváns bizonyító erejű közleményt.
(Koncz Tamás, origo.hu)

You have no rights to post comments