Példátlanul gyorsan emelkedik a tenger

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2014. október 15. szerda

Az elmúlt évszázad során nagyobb mértékben emelkedett a globális tengerszint, mint az elmúlt hatezer év bármely hasonló hosszúságú időszakában.

A 20. század eleje óta a tengerszint globálisan 20 centiméterrel emelkedett. Ez nagyrészt a globális felmelegedés és az olvadó jégsapkák számlájára írható a canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói szerint. Vizsgálatuk azt mutatja, hogy a tengerszint azalatt a 100-150 év alatt kezdett gyorsan növekedni, mialatt az iparosodás nagyjából világszerte elterjedt. Az ezt megelőző több ezer évben a tengerszint egyenletesen változott.
A tengerszint-ingadozás évezredeken keresztül nem haladta meg a 20 centimétert, magyarázta Kurt Lambeck, az egyetem professzora. „A tengerszint-emelkedés modern kori beindulását megelőző elmúlt hatezer évben a tengerszint ingadozása viszonylag stabil volt” – mondta a szakember.
Száz évnyi, vagy annál hosszabb időintervallumokat nézve egyszerűen nem láttak bizonyítékot plusz vagy mínusz 25-30 centimétert meghaladó tengerszint-ingadozásra. Az elmúlt 150 évben azonban ilyen mértékű növekedést figyeltek meg: minden évben néhány milliméteres emelkedést.

Mi a tengerszint-emelkedés egyik elsődleges oka? Kurt Lambeck és csapata szerint a sarkvidéki jég olvadása és az óceánok vizének hőtágulása, a háttérben pedig a globális felmelegedés. A szakember szerint a jelenlegi emelkedés kétség kívül példa nélkülinek számít az interglaciális – két eljegesedés közé eső melegebb – időszakokban.

Minden tanulmány azt mutatja, hogy a folyamatot nem lehet egyszerűen csak kikapcsolni. A tengerszint tovább fog emelkedni a következő évszázadokban, még akkor is, ha a szén-dioxid-kibocsátás mértékét a jelenlegi szinten tartjuk. Azt illetően azonban már kevésbé vagyunk biztosak, hogy mekkora lesz az emelkedés mértéke. Az egyértelmű, hogy egyetlen éjszaka alatt nem tudjuk visszafordítani a folyamatot” – mondta a kutató.
(origo.hu)

You have no rights to post comments