Felújítják a nagyhatalmak a fegyverkezési versenyt?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 08. csütörtök

Oroszország és Amerika felújíthatja a fegyverkezési versenyt. Az amerikaiak közölték: ellenlépéseket tesznek, ha az oroszok folytatják egy új cirkálórakéta kifejlesztését és visszatelepíthetik Európába saját cirkálórakétáikat.

Az elmúlt hónapokban egyre többször lehetett hallani arról, hogy orosz katonai gépek sértették meg vagy közelítették meg NATO-országok légterét, miközben az oroszok arra panaszkodnak, hogy a NATO - a korábbi alkukat megsértve - határukig akar terjeszkedni.
A két nukleáris szuperhatalom közötti elhidegülést csak erősítették az orosz atom-tengeralattjárók járőrözései az Atlanti-óceánon és most az is, hogy Amerika közölte: visszavág, ha Oroszország folytatja egy új cirkálórakéta fejlesztését.
Washington azt állítja, hogy a fejlesztés megsértené a hidegháborút lezáró egyik fontos leszerelési egyezményt. Emellett azzal fenyegetőzött, hogy 23 év után visszatérhetnek Európába az amerikai cirkálórakéták - írja a Guardian.
December 26-án az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság, a NORAD gyakorlatot rendezett, amelynek során azt tesztelték, hogy milyen gyorsan tudnának reagálni egy esetleges cirkálórakéta-támadásra.
A NORAD parancsnoka, Charles Jacoby tábornok - az orosz tengeralattjárókról indítható rakétákra utalva - korábban elismerte: "nehézségeik" lennének az ilyen támadások kivédése során.
Az utóbbi időben gyakrabban tűnnek fel az Atlanti-óceán vizein az olyan orosz tengeralattjárók, amelyek nukleáris töltet célba juttatására is alkalmas rakétákkal vannak felszerelve.
Az Ukrajna körüli feszültség miatt Washington és Moszkva egyre kevésbé foglalkozik leszerelési kérdésekkel. Mindkét ország modernizálja nukleáris arzenálját és az Amerikai Tudósok Szövetsége nevű szervezet szerint elmúlt évben éppenséggel nem leszerelte, hanem növelte hadrendbe állított taktikai atomfegyerei számát.
Putyin orosz elnök nyíltan értésre adta: nukleáris fegyverekkel akarja biztosítani, hogy "senki se szórakozzon" Moszkvával. A Guardian ugyanakkor megjegyzi, hogy az orosz állami média kardcsörtetése ellenére a karácsony napján publikált új katonai doktrínában nem módosították az atomfegyverekre vonatkozó részt - azokat továbbra sem lehet elsőként bevetni.
Ennek ellenére folytatódik az orosz arzenál fejlesztése és a jövőben megjelenhetnek a többrobbanófejes, Bulava-rakéták az orosz tengeralattjárókon.
Az oroszok emellett a Club-K néven ismert cirkálórakétával kísérleteznek, amely egy ártalmatlannak tűnő hajókonténerben is szállítható és a kilövés előtti pillanatokig rejtve maradhat.
Ami azonban igazán aggodalommal tölti el Washingtont, az egy közép-hatótávolságú orosz cikrálórakéta. Az ilyen fegyvereket nagyon nehéz radarral követni.
(inforadio.hu)

You have no rights to post comments