Francia tragédia

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. január 08. csütörtök

Nyugat-Európát hódítja az iszlám szélsőségesség, csak Franciaországban több mint ezren csatlakozhattak a dzsihádhoz, és a Szíriából, Irakból visszatérőket is kockázatnak tartják. Tegnap (szerdán) lecsapott a terrorgépezet: a párizsi Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségét délben megtámadták, 12 embert megöltek, 11-et megsebesített két fegyveres. Őket és harmadik társukat már estére azonosították a hatóságok.

A párizsi hatóságok szerda éjjel hivatalosan is nyilvánosságra hozták a gyilkosságokkal gyanúsított testvérpár nevét és fényképét, felhívásukban várják azok jelentkezését, akik bármit tudnak a hollétükről. Mindenkit figyelmeztettek azonban, hogy a két férfi veszélyes és fegyverek vannak náluk.
Több francia forrás szerint a 34 éves Said és a 32 éves Chérif Kouachi a két fivér francia állampolgár, és Párizs 10. kerületében születtek. Párizsban éltek, és a fiatalabbat álltólag már elítélték korábban terrorista cselekmény ügyében.
A testvérek már fiatal korukban „profi kis gengszterek voltak, akik később radikálisak lettek" – mondta egy rendőrségi forrás a Le Point-nak. A fiatalabbikat, Chérifet jól ismerte a rendőrség, a lap azt írta, hogy 2008-ban hároméves börtönbüntetésre ítélték 18 hónapra felfüggesztve, mert részt vett az Irakba dzsihadistákat küldő láncban, amelyet csak a „párizsi 9. kerület iraki láncának" neveztek.  Bővebben a testvérekről itt>>>
A Le Point szerint Said és Chérif Kouachit úgy azonosították a nyomozók, hogy megtalálták a Porte de Pantin-nél hátrahagyott kocsiban az igazolványaikat, ugyanakkor hajnalban a Reuters azt közölte, ők úgy tudják, csak egy személyit találtak a járműben.
Az ügyészség esti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az épületbe behatoló két fegyveres férfi, miután megtudta, hol vannak a lap szerkesztői, a földszinten megölt egy embert, majd pedig a második emeltre ment, ahol éppen tartott a szerkesztőségi értekezlet. Tüzet nyitottak, és megöltek tíz embert, köztük a teremben jelenlévő rendőrt. Ahogy korábban szemtanúk is mondták, közben „Allah akbar" kiáltásokat hallattak, és azt mondták, hogy „a prófétát akarják megbosszulni".
Menekülés közben a bejárat közelében lövöldözésbe keveredtek egy rendőrjárőrrel, majd pedig biciklis rendőrökkel, végül pedig ezután lőtték meg, majd végezték ki azt a rendőrt, akinek a halálát videón lehetett látni. A fekete Citroën C3-assal menekülő támadók karamboloztak egy autóssal a Colonel Fabien térnél, a Rue de Meaux-n érkezve. Ez az autós mondta vallomásában, hogy hárman voltak a járműben. A férfiak ezután szerezték meg egy másik autós Renault Clióját, és innentől nyomukat vesztette a rendőrség.
A Le Figaro szerint példátlan méretű hajszába kezdett a rendőrség és a csendőrség Franciaországban, hogy elfogják a brutális támadás elkövetőit. Az FBI igazgatója, James Comey bejelentette, hogy együttműködnek a francia hatóságokkal a támadók kézrekerítéséhez. Rendőrségi források szerint attól is tartanak, hogy a támadók esetleg újabb akciót hajthatnak végre.
A Raidet, a rendőrség terrorelhárító kommandósait kommandósait Seine-Saint-Denis külvárosba küldték, mert arrafelé tartottak a támadók, amikor elvesztették a nyomukat. A Le Parisien szerint a rendőrök házkutatást tartottak Seine-Saint-Denis-ben a Jean-Lolive à Pantin sugárút egyik lakásában. Senkit nem vittek be kihallgatásra, de a lap szerint a lakás esetleg a terroristák búvóhelye lehetett. Később egy második lakásban is vizsgálódtak, ezúttal Gennevilliers-ben.
A támadókról estig keveset lehetett tudni, de több szemtanú is azt mondta, hogy az al-Kaidát emlegették. A 20minutes.fr szerint egy szemtanú egészen pontosan azt hallotta, hogy a támadók egyike azt kiáltotta: „mondjátok meg a médiának, hogy a jemeni al-Kaida tette."
A Buzzfeed azonban hozzáteszi, hogy egy olyan egyujjas tisztelgés is látszik a támadókról készült felvételeken, amiket az Iszlám Állam fegyvereseiről készült videókon is látni lehetett, de más iszlamista csoportok tagjai is használták a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. A videón azonban a Charlie Hebdo egyik támadója a jobb keze helyett a balt mutatja fel.

Este több ezren tartottak szolidaritási tüntetést több francia városban, Párizsban 35 ezren, Lyonban 10 ezren vonultak utcára, de az AFP szerint országszerte több mint százezren szolidarítottak nyilvános demonstrációkon az áldozatok családjaival.
Gyásznappá nyilvánította a csütörtöki napot François Hollande francia elnök. Az államfő tévébeszédében bejelentette, hogy „délben egy percre leáll minden közszolgáltatás, a zászlókat három napon keresztül félárbocra eresztjük". Hollande csütörtök reggel Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnökkel is egyeztet. Anne Hidalgo párizsi polgármester pedig bejelentette, hogy a Charlie Hebdo lap Párizs díszpolgára címet kap.
A világ számos városában szolidaritanak a franciákkal, a közösségi oldalakon néhány óra alatt szerveztek tüntetéseket több nagyvárosban. Berlinben nagyjából ötszázan gyűltek össze késődélután, és Brüsszelben szintén százak mentek utcára két helyszínen is: a nagykövetségnél, illetve több mint ezren voltak az Európai Parlament épületénél. Londonban a Trafalgar téren szintén több száz ember tiltakozott az erőszak ellen, akárcsak Madridban, ahol a tüntetésen részt vett a francia nagykövet is.
Egyeztetést tartottak a történtek után az olasz, a spanyol és a belga terrorellenes hatóságok is. Madridban emelték a terrorfenyegetettségi készültség szintjét. Londonban David Cameron miniszterelnököt tájékoztatták a titkosszolgálatok, de nem emelték meg a készültségi szintet, ami már eddig is magasan volt. Az Európai Unió külügyminiszterei január 19-i találkozójukon vitatják meg a terrorizmus elleni küzdelem ügyét.
(index.hu)

Hozzászólások   

#1 Sz.F. M. 2015-01-08 16:20
A szólásszabadság határairól ír a lengyel sajtó
sajnos a magyar sajtónak vannak adósságai !!!
/.../
A Gosc Niedzielny című katolikus hetilap ezzel szemben arra mutat rá, hogy a merénylők nem az egész muzulmán világot képviselik, a meggyilkolt karikaturisták pedig nem a szólásszabadság megszemélyesítő i. A gyilkosok a vallásos fanatizmus nevében cselekedtek, határozottan elítélendő szörnytettük áldozatai viszont egy olyan lapnál dolgoztak, amelynek gúnyrajzai "a Nyugat eszmei sivárságáról" árulkodnak.

A wSieci konzervatív című lap kommentátora, Piotr Zaremba is rámutat arra, a meggyilkoltak nemcsak az iszlám, hanem a nyugati civilizáció értékeit is gúnyolták. Zaremba azonban - utalva a keresztény kegyelemtanra - az iszlám fundamentalistá k által elkövetett borzalmas tettet "kegyetlen, a keresztények számára teljesen elfogadhatatlan bosszúnak" minősíti. A szerző azt is megjegyzi, a jelenleg a Közel-Keleten lemészárolt keresztények sokkal többen vannak, mint a párizsi vérengzés áldozatai, a velük vállalt szolidaritás pedig csekély.
/.../ forrás: gondola.hu
Ellenállni az erőszak terjedésének

Amint azt a Szentszéki Sajtóterem igazgatója, P. Federico Lombardi közölte: Ferenc pápa imáival osztozik a sebesültek és az elhunyt szeretteiket gyászolók szenvedésében. Mindenkit arra szólít, hogy álljon ellen minden lehetséges eszközzel a gyűlölet és az erőszak terjedésének, legyen az fizikai vagy erkölcsi jellegű, mely elpusztítja az emberi életet, megsérti a személy méltóságát, gyökereiben veszélyezteti a különböző nemzetiségű, vallású és kultúrájú személyek és népek közötti békés együttélést. Bármi is legyen az indíték, a gyilkos erőszak gyalázatos, soha nem igazolható. Az életet és a méltóságot mindenki számára határozottan biztosítani és védelmezni kell. A gyűlöletre való uszítást el kell utasítani, a másik tiszteletét kell ápolni.
A szöveg a következő oldalról származik http://hu.radiovaticana.va/news
a Vatikáni Rádió honlapjáról

You have no rights to post comments