A mindent gyógyító vulkáni kőzetről...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. március 11. szerda

Az interneten Dunát lehet rekeszteni az egy kaptafára gyártott, mégis valószínűleg hatékonyan működő, kamu-gyógyszereket, orvoslásokat kínáló honlapokból. Néhány technikai és pár pszichológiai trükk elég ahhoz, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek bedőljenek, és mindenféle csodaszereket rendeljenek maguknak. Egy szinte mindent gyógyító vulkáni kőzet példáján összeszedtük, mire kell figyelni, mielőtt orvos helyett az internethez fordulunk.

"A Zeolit az első olyan magyar termék, amely jó hatással van a szervezetre és az immunrendszerre." - Ezzel az elég erős felütéssel indít az angol doménen lévő, de magyar nyelvre is lefordított about-zeolit.com honlap, mely a zeolit nevű ásványt reklámozza. Olvasónk spamként találkozott vele, naponta többször küldik neki.

Ilyen egy tipikus honlap, fűt, fát ígérnek
A zeolittal alapból még nem is lenne gond, de azzal már igen, hogy dobozba csomagolták, és azt állítják, mindenféle gyógyhatása van. Ha ez mind igaz lenne, gyakorlatilag a világ összes problémáját megoldhatnánk ezzel a csodaásvánnyal, ami tényleg sok mindenre jó (még az orvostudomány is használja, erről majd később), de azért túlzásnak tűnnek a honlap állításai, miszerint a zeolit jó megelőzésre és kezelésre a következőknél:
nehézfémmérgezések
a pH-érték kiegyensúlyozása a szervezetben
a rákmegjelenés kockázatának csökkentése
cukorbetegség
a belek fertőzései
köszvény
gyomorhurut
magas és alacsony vérnyomás
savtúltengés
gyomorfekély
autizmus
vérkeringési zavarok
aranyér
szélütés
székrekedés és gyomorrontás
Az a lista hosszából is látszik, hogy kisebb csoda lenne, ha egyetlen ásvány ennyi különböző betegséget lenne képes gyógyítani vagy megelőzni. A nehézfémmérgezés gyógyítása talán még laikusként is meglepő, a pH-érték kiegyensúlyozására semmi szükség, a cukorbetegségnek nagyon sok fajtája van, gyógyíthatatlanok, a rákra szintén nincs általános gyógymód.
A felsorolásban rengeteg az egyszerű tünet (aranyér, székrekedés, gyomorrontás), elég durva, hogy ide keverik például az autizmust is, ami egy idegi-fejlődési rendellenesség, ráadásul nagyon szélesen definiált, és egyelőre nem gyógyítható.  

Egyszer volt, hol nem volt...
A honlap ügyes trükköt alkalmaz a felsorolt betegségekben, tünetektől szenvedők meggyőzésére: személyessé teszik a terméküket, történetet is kanyarítanak köré, így máris hihetőbb minden egyéb adat. A sztori lényege, hogy „doktor Naomi Andre Kaliforniában született az Egyesült Államokban és a Stanford University Általános Orvosi egyetem diákja volt. Szakirányú továbbképzéseken és alternatív gyógyászati kurzusokon vett részt, hogy bővítse az ismereteit. Egy hosszan tartó kutatás után a legyengült immunrendszer és e probléma megoldásának kérdésére összpontosított.” 
Természetesen megtalálta az egyetlen terméket, ami minderre megoldást adhat, sőt még interjút is adott a titokzatos Miának, amiből megtudhatjuk, hogy a Vezúv vulkánnál „természetesen tudomást szerzett” a zeolitról.
Előjön a szokásos frázis is, a már folyamatban lévő tanulmány – máshol is találkozhatunk lezajlott állatkísérletekkel, amik emberekre sajnos semmit sem bizonyítanak, több éve folyamatban lévő tanulmányokkal, és éppen még nem engedélyeztetett gyógyszerekkel, ezek már eleve gyanúsak.

Pro(o)f nincs
Ezek után nem túl meglepő, hogy a honlapon említett stanfordi Naomi André professzor nem létezik: az egyetemen csak egy Andrea Naomi Leiderman nevű alapítvány létezik, Naomi André pedig valóban egy professzornő, de a Harvardon, és például zenét tanít, nem ásványokkal vagy orvostudománnyal foglalkozik. Van még egy André professzor a michigani egyetemről, ő afrikai-amerikai tanulmányokkal foglalkozik, ez sem áll annyira közel az ásványtanhoz.
Gyakori, hogy ezek a honlapok valamilyen tudományos fokozatra, egyetemi posztra hivatkoznak, így próbálják elhitetni a laikusokkal, hogy amiről írnak, valódi: az ilyen emberekben ugyanis automatikusan, vakon bízunk – hiszen mégiscsak tudósok. Érdemes egy keresést megereszteni, máris kiderül a turpisság.

Trükkök százai
Az ilyen honlapok másik trükkje, hogy egy egyszerű kódsorral elérik, hogy az odalátogató órájának megfelelően éppen mindig aznap járjon le az akció: ez szintén pszichológiai trükk, senki sem szeret lemaradni a legjobb lehetőségekről, még könnyebben ráveszik a gyanútlan látogatókat a vásárlásra.
Ha ilyenre gyanakszunk, könnyen ellenőrizhetjük: elég átállítani a dátumot a gépen, frissíteni a weboldalt, és látszik, hogy éppen tegnap is akció volt.
Szintén gyakori, hogy ezeken a weblapokon vannak hozzászólások: ezekben mind áradoznak az aktuális termékről, negatív kommentárt nem lehet olvasni. Érdekesség, hogy ez például olyan dolog, amiért a fogyasztóvédelem könnyen büntethet, teljesen függetlenül attól, hogy a honlapon mindenható csodaszert vagy valódi terméket árulnak-e.
A hozzászólások általában egy napon íródtak. Mi magunk írni pedig meg se próbáljunk, úgyis visszadobja majd a rendszer.
A megrendelésnél új oldalra kerülünk, ahol újabb (immár magyar, köszönjük a fordítók áldozatos munkáját) nem létező professzor erősíti meg, milyen jól is döntünk, de a biztonság kedvéért azért odapakolják pár híresebb újság logóját, és ismeretlen emberektől is kapunk ajánlásokat, ha nem lenne már így is bőven elég. Arról persze semmi információ, végül is kitől, mitől rendelünk, de legalább van 30 napos garancia és ingyenes házhoz szállítás.
Ennyi gyanús elem után valószínűleg senkit nem ér meglepetésként, hogy a zeolit nem gyógyítja a fent leírtakat, de még az orvosi haszna is nagyon távol van attól, amit ez a weboldal reklámoz.

Akkor mire jó?
Az egész ott kezdődik, hogy a zeolit nem egy ásvány, hanem egy ásványcsoport, amiben rengetegféle elem lehet, néhány közös tulajdonsággal (üvegfényű, pora színtelen vagy fehér, néha átlátszó, de inkább áttetsző). Az ásványcsoportot Alex Cronstedt svéd mineralógus nevezte el, aki észrevette, hogy a zeolit hevítésre úgy viselkedik, mintha forrna. Az ásványcsoportra viszont igaz, hogy nagyon sok mindenre jó. A biokémiai és orvosi alkalmazásokkal kapcsolatban egyelőre csak folyamatban vannak a kutatások, amelyek főleg a természetesen előforduló ásványokat: a heulanditot, klinoptilolitot és a kabazitot vizsgálják.
A gyógyítási folyamatban zeolitalapú oxigénkoncentrációs rendszereket használnak orvosi oxigén előállítására: molekuláris szitaként tiszta oxigént készítenek a levegőből, mivel képes felfogni a szennyeződéseket és elnyelni a nitrogént. A végeredmény: tiszta oxigén és maximum öt százalék argon. QuikClot márkanéven vérzéscsillapítóként használják, ebben kalciumban keverve található. A cikk elején felsorolt impozáns gyógyításra azonban tudományosan bizonyítottan nem alkalmas.

A macskatartók már látták
Az iparban viszont nagyon gyakran előkerül: fent említett tulajdonságai miatt használják víztisztításra, sőt, nukleáris baleseteknél is: a fukusimai katasztrófa után is bevetették, hogy csökkentsék az óceán nukleáris szennyeződését.
Erre azért alkalmas, mert a kisebb molekulákat, például a vizet, a metánt és az egyenes láncú szénhidrogéneket átengedi, de az elágazó láncú szénhidrogéneket és a nagyobb molekulákat, például a benzolt nem.
De megtaláljuk a napkollektorokban is, ahol adszorpciós hűtőként működnek, illetve a biogázerőművekben kísérleteznek velük, mivel nagyon jó a tárolókapacitásuk.
A hétköznapokban is könnyen összefuthatunk az ásványcsoporttal, elég, ha macskát tartunk: az alomba szórt cucc nagyon gyakran ebből készül.
(index.hu)

You have no rights to post comments