Csoda Nápolyban: San Gennaro vére folyékonnyá vált Ferenc pápa jelenlétében

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. március 22. vasárnap

Ferenc pápa március 21-én, szombaton délután papokkal és szerzetesekkel találkozott a nápolyi székesegyházban. A találkozó végére csoda történt: Szent Januáriusz (San Gennaro) vére félig folyékonnyá vált. A Famiglia Cristiana híradása, Ferenc pápa reagálásával együtt:


Crescenzio Sepe bíboros, nápolyi érsek így kommentálta a csodás eseményt: „San Gennaro szereti Ferenc pápát. A vére félig folyékonnyá vált.” A pápa pedig így válaszolt: „A püspök azt mondja, hogy a vér félig folyékonnyá vált. Ez azt jelenti, hogy a szent félig szeret minket, kicsit még meg kell térnünk ahhoz, hogy jobban szeressen.”

Nápoly népe a város fő patrónusaként tiszteli a vértanú püspököt. A Dél-Olaszországban 272 és 305 között élt és mártírhalált halt San Gennaro megalvadt vére először akkor lett folyékony, amikor ereklyéit a 4. században a nápolyi székesegyházba szállították.

A hagyomány szerint egy nápolyi asszony Januáriusz lefejezésekor felfogta a vértanú püspök vérét, s évekig magánál őrizte; később átadta az ereklyét a nápolyi egyháznak.

Minden évben általában a május első vasárnapja előtti szombaton és szeptember 19-én történik a csoda, és mindkét ünnepet követően nyolc napon át tart. Ezután a vér ismét megalvad. Az egyik ampulla háromnegyedig van vérrel, a másik csak félig, mivel a vér egy részét III. Károly király a 16. században Spanyolországba vitte.

Fotó: Famiglia Cristiana

Magyar Kurír
(tzs)

You have no rights to post comments