Egyre lassul a Golf-áramlat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2015. március 26. csütörtök

Évezredek óta nem tapasztalt mértékben lassult le a 20. század során a Golf-áramlat. Különösen az elmúlt évtizedekben gyengült meg jelentős mértékben a meleg tengeráramlat - közölte Stefan Rahmstorf, a Potsdami Klímakutató Intézet munkatársa és csapata a Nature Climate Change című szaklapban.

A tudósok megvizsgálták a vízfelszín hőmérsékletét az Atlanti-óceán északi részén. Mivel ezt elsősorban a tengeri áramlatok befolyásolják, következtetni lehet az értékekből az áramlatok erősségére. Az elmúlt évszázadok értékeit közvetve határozták meg a szakértők, elsősorban a tengerfenék üledéke, korallok, évgyűrűk és jégmagok elemzése során.
"Meglepő módon a globális felmelegedés ellenére az Atlanti-óceán északi felének egy része az elmúlt száz évben lehűlt. A legtöbb számítógépes modell szerint a lehűlés erősödik" - fejtette ki Rahmstorf.
Grönlandtól északra a tengeri hőmérséklet visszaesésének hátterében valószínűleg az áll, hogy a meridionális AMOC-áramlat a 20. században jelentősen meggyengült. Az AMOC-áramlat, amely meleg, sós vizet szállít északra az Atlanti-óceán felső rétegeiben és hidegebb vizet délre az óceán mélyén, 1990 óta veszített erejéből. A Golf-áramlat az AMOC részét képezi.
Korábbi tanulmányok is feltételezték azt, hogy az AMOC gyengülése miatt hűl le az Atlanti-óceán északi része. "Most erős bizonyítékokat találtunk arra, hogy az áramlat az elmúlt száz évben, különösen 1970 óta lelassult" - mondta el Rahmstorf.
A gyengülés oka a kutatók szerint a klímaváltozás lehet. A felmelegedés hatására egyre több jég olvad el Grönlandon, ami édesvízként a tengerbe ömlik. Ez megváltoztatja a tengervíz sűrűségét és ezáltal az áramlat viselkedését is. A Golf-áramlat lassabbá válik. Ez a hatás tovább erősödhet, ha világszinten emelkedik a hőmérséklet" - véli Jason Box dán kutató, a tanulmány társszerzője.
A Golf-áramlat gondoskodik Nyugat- és Közép-Európa enyhe időjárásáról, mivel meleget szállít a karibi térségből. Az áramlat lassulása nemcsak a tengert érinti, hanem az európai klímát is. "Az Atlanti-óceán északi részének viszonylag hűvösebb vize Európára is hat, főként a partoknál. A kontinensek felmelegedését azonban alig befolyásolja ez a hűsítő hatás" - fejtették ki a tudósok.
(index.hu)

You have no rights to post comments