A nápolyi érsekség a szegényeknek ajándékozza ingatlanait

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2016. július 20. szerda

Crescenzio Sepe bíboros, nápolyi érsek körlevelet adott ki „Felöltöztetni a ruhátlanokat” címmel, hogy útmutatást adjon a jövő évre egyházmegyéjében. A levelet július 16-án mutatták be a sajtó munkatársainak.

A nápolyi érsekség megkezdte ingatlanai számbavételét. A lakásokat olyan anyagi nehézségekkel küzdőknek adják át, akik lakásfoglalóként régóta benne élnek, komoly anyagi nehézségeik vannak. Az adományozás csak az egyházmegye tulajdonában lévő épületeket érinti, a szerzetesrendek épületeit nem.

A körlevélben a ruhátlanok „azok, akiket megfosztottak jogaiktól, az erőszakot szenvedett gyerekek, a bántalmazott nők, a fiatalok, akiknek nincs reményük a jövőre nézve. A nápolyi egyház rájuk tekint” – mondta el a bíboros a körlevél sajtóbemutatóján.

Hozzátette, sok édesapa ír neki arról, hogy nem tud egy tál ételt tenni naponta a gyermekei elé. Az egész városnak, a civil és vallási közösségeknek össze kell fogniuk, hogy tegyenek a szegénység ellen. Nem elég, ha lehajolunk a szenvedők fölé. Ha nem derítünk fényt a nyomor okaira, akkor nem tudjuk a gyökerénél fogva megoldani a problémát. Ezért a karitász legmagasabb formája a politika, annak a képessége, hogy kidolgozzunk egy általánosan érvényes képet a társadalomról, legyőzzük a fejlődést akadályozó tényezőket, és olyan terveket dolgozzunk ki, amelyek a közösség javát szolgálják – áll a körlevél összefoglalójában.

A fejlődést összefogással lehet erősíteni, lendületbe kell hozni az iskolákat, plébániákat, különféle szervezeteket, a munka világát, és közös célokat kell kidolgozni. Fel kell ébreszteni mindenki felelősségét, az intézményektől kezdve az egyszerű állampolgárokig.

A jövő év elején dél-olaszországi egyházmegyék mintegy száz püspöke találkozik majd Nápolyban, hogy megbeszéléseket folytassanak, konkrét útmutatást kapjanak arról, miként nézzenek szembe a munkanélküliség drámájával. Nem arról van szó, hogy elméleti szinten vizsgálják a problémát, hanem igyekeznek olyan konkrét javaslatokkal előállni, amelyeket mindenki hasznosíthat. Jelenleg Szicília, Basilicata, Campania, Calabria és Puglia tartomány két-két delegált püspöke munkálkodik a javaslatok kidolgozásán. Az egyeztető kerekasztal-beszélgetésen az egyházmegyék felelősein kívül jelen lesznek a kormány, a szakszervezetek és a munkaadói oldal képviselői is.

Forrás: Agensir.it; Napoli.repubblica.it

Fotó: Napoli.repubblica.it

Magyar Kurír
(tzs)

You have no rights to post comments