Budapest lehet a keresztényüldözés elleni fellépés egyik központja

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. január 25. szerda

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára és Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár egy háttérbeszélgetésen elmondták, szeretnék, ha Budapest válna az üldözött keresztények megsegítésének és a keresztényüldözés elleni fellépés egyik központjává.

A január 24-én tartott megbeszélésen Rétvári Bence bemutatta a keresztényüldözés elítéléséről szóló képviselői indítványt, amely a keresztényüldözés, valamint a közel-keleti és afrikai népirtás elítéléséről és az üldözöttek támogatásáról szól, illetve a sajtó munkatársainak átadta az ebben foglaltakat elfogadó országgyűlési határozatot. Utóbbi egyértelműen elítéli a keresztényüldözést, az Iszlám Állam terrorcselekményeit, kimondja, hogy amit elkövetnek, az emberiesség elleni háborús bűntett, és felszólítja a nemzetközi büntető bíróságot, hogy lépjen fel ezekkel szemben. A határozat a magyar kormányt is humanitárius segítségnyújtásra szólítja fel. Rétvári Bence hozzátette, a határozat egyben alapdokumentum is, amely meghatározza, mit kell tennie a magyar államnak, illetve az erre létrehozott szervének. Az államtitkár hozzátette: a határozattal minden frakcióval rendelkező parlamenti párt egyetértett.
Rétvári Bence bemutatta az Iszlám Állam terroristái által megsemmisített, a török–szír határnál megtámadott templomból származó ereklyét, amelyet az Örmény Katolikus Egyház ajándékozott Magyarországnak: a keszabi katolikus templom tabernákulumának fegyverrel megrongált ajtaját. Ezt követően bejelentette, hogy január 27-én, pénteken konferenciát szerveznek, melynek célja, hogy a továbbiakban a keresztényüldözés témakörével foglalkozó szakemberek rendszeresen Budapesten gyűljenek össze, és közösen dolgozzák ki a keresztényüldözés elleni fellépés cselekvési tervét. Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár elmondta, tizenöt nemzetközi szervezet vezetői, tagjai érkeznek a konferenciára, többek között a vallásszabadság védelmére alakult ADF International amerikai, az Open Doors felekezetközi, a Kirche in Not (Szükséget Szenvedő Egyház) katolikus jótékonysági szervezet és a Konrad Adenauer Alapítvány képviseletében.
Mint a helyettes államtitkár elmondta, a konferenciával az együttműködés megerősítése is céljuk, hiszen a közelmúltban felállított helyettes államtitkárságnak diplomáciai kapcsolatai révén sokkal több lehetősége van, mint a kutatóintézeteknek vagy a jótékonysági szervezeteknek. Török Tamás arról is beszélt a sajtó képviselőinek, hogy fontosnak tartják Európát felrázni az ezen a téren érzékelhető közömbösségéből.
Rétvári Bence és Török Tamás emellett beszámoltak január eleji iraki látogatásukról is. Mint mondták, a helyi egyházi vezetők arra kérték őket, hogy Magyarország mint az Európai Unió tagja segítsen abban, hogy az Iszlám Állam, illetve a háború elől menekülők a felszabadított területekre abban a biztos tudatban térhessenek majd vissza, hogy gyermekeik iskolába járhatnak, életük nincs állandó veszélyben, és pár esztendő múltán nem kell újra menekülniük. Magyarország hárommillió euró összegű támogatással járult hozzá, hogy az iraki háborús övezet közelében iskola épüljön, illetve fiatalok ösztöndíjat kaphassanak, segítsék a lakhatás és az egészségügyi ellátás feltételeinek megteremtését.
Bókay László/Magyar Kurír

You have no rights to post comments