Egy jó példa: katolikus közvetítéssel kötöttek fegyverszünetet

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2017. június 23. péntek

Június 20-án délelőtt Rómában, a Szent Egyed közösség székhelyén írták alá azt a fontos politikai megállapodást, amely megnyitja az utat a béke felé a Közép-afrikai Köztársaságban, ahol évek óta véres polgárháború dúl.

Az azonnali tűzszünetet elrendelő megállapodás a Szent Egyed közösség közvetítésével született meg, amely évek óta munkálkodik a megbékélésért az országban az ENSZ megfigyelői, Parfait Onanga-Anyanga ENSZ-megbízott, az Európai Unió és az olasz kormány részvételével.

A megállapodás, amelyet az országban jelen lévő számos politikai-katonai csoport képviselői és Faustin-Archange Touadéra elnök küldöttei írtak alá – miután három intenzív napon (és éjszakán) át folytattak tárgyalásokat – három fontos dologra koncentrál – számolt be egy sajtótájékoztatón Marco Impagliazzo, a Szent Egyed közösség elnöke. – Politikai szinten, a biztonság szempontjából és gazdasági, humanitárius, szociális vonatkozásban határoz meg intézkedéseket. A megállapodás tűzszünetet rendel el az ENSZ ellenőrzése alatt, és kifejezi a felek akaratát, hogy tiszteletben tartják az ország területének integritását, biztosítják az ország újjáépítésében részt vevő minden politikai-katonai csoport képviseletét, elismerését; kimondják, hogy tiszteletben tartják az elnökválasztás és a 2016-os törvényhozási választások eredményeit és általánosságban azt a munkát, amely a kiengesztelődés folyamatát hivatott előmozdítani.


A biztonság terén a megállapodás garantálja az emberek és a javak szabad mozgását, az államhatalom helyreállítását az ország egész területén. Gazdasági, humanitárius, szociális vonatkozásban többek között arra kötelezték el magukat a felek, hogy részt vesznek az újjáépítésben, megvédik az országban jelen lévő hazai és nemzetközi civil szervezeteket.

Részletes ütemtervet dolgoztak ki a válságból való kilábalásra, amelyet egy mindenki egyetértésével felállított választott bizottság ellenőriz. Ebben részt vesz a Szent Egyed közösség is, amelynek a megállapodás szövegében köszönetet is mondanak „értékes közvetítő tevékenységéért”.


A megállapodás ünnepélyes aláírásakor jelen volt Andrea Riccardi, a közösség alapítója is. Az Úrangyala imádság után a Szent Péter téren Ferenc pápa üdvözölte a kezdeményezést, és felidézte történelmi jelentőségű látogatását a Közép-afrikai Köztársaságban 2015 novemberében, valamint arra bátorította a megbeszélésen részt vevő feleket, hogy mozdítsák elő és erősítsék meg a békefolyamatot.

A Szent Egyed közösséget béketeremtő kezdeményezései okán a „Trastevere kis ENSZ-szervezetének” is nevezik. Idén június 9-én New Yorkban, az üvegpalotában a Szent Egyed közösség elnöke, Marco Impagliazzo és az ENSZ külügyi titkárhelyettese, Jeffrey Feltman aláírták a megállapodást, hogy együttműködnek a béke érdekében a világ számos térségében.

A megállapodás alapja, hogy a közösség sikeres közvetítő tevékenységet végzett a békéért Mozambiktól Burundiig, az Elefántcsontparttól Nigerig, Koszovótól és Boszniától Guatemaláig, az utóbbi időben pedig Szenegálban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Líbiában. Eddig nem volt példa hasonló stratégiai szövetségre az ENSZ és egy, a Szent Egyed közösséghez hasonló szervezet között. Nem sokkal korábban Ban Ki Mun akkori ENSZ-főtitkár megállapította: az Andrea Riccardi által alapított közösség vallás- és kultúraközi jellegével azt közvetíti, hogy a párbeszéd és a tárgyalások által képesek vagyunk olyan helyzetet teremteni, amely tartósan ellenáll az erőszaknak.

Forrás és fotó: Szent Egyed közösség

Magyar Kurír

You have no rights to post comments