Érdekesség - állatok, akik visszanövesztik elveszett testrészeiket

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2021. augusztus 20. péntek

- A legtöbb gyíkféle, így az elevenszülő gyík (Zootoca vivipara) is képes saját akaratából megválni a farkától, hogy megmenekülhessen, majd később visszanöveszteni azt. Érdekes, hogy a levált rész egy darabig még mozog, elhitetve a ragadozóval, hogy még mindig a teljes gyík van a szájában. Eközben a már farkatlan túlélő könnyűszerrel eliszkolhat.

- A nehezen ejthető nevű mexikói axolotl (Ambystoma mexicanum) képes visszanöveszteni sérülésben elveszített vagy roncsolódott végtagjait, farkát, alsó állkapcsát, sőt agyát és szívét is. Nem véletlen, hogy a genetikusok egyik kedvenc kutatási alanya.
- A kék tengeri csillag (Linckia laevigata), ahogy más tengeri csillagok is, képes öt nyúlványát visszanöveszteni, amennyiben elvesztené azokat. Mi több, az egész testét is újraépíti, még ha csak egy apró darabka is maradt meg belőle.
A szerencsés tulajdonság a polipokra is vonatkozik. Ha elveszíti a karját, az állatban elindulnak a visszanövesztést generáló biológiai folyamatok, és hamarosan ismét nyolc karral úszhat tovább. Legújabb végtagja nem is lesz csökevényes: éppen olyanra nő, mint a többi.
- A cápák, mint a nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) is, folyamatosan cserélődő fogsorral rendelkeznek, így nem gond, ha olykor-olykor keményebb falatba harapnak. Szájukban több fogsor látható. Az aktuális első sort maximum pár hónapig koptatják, amögött pedig már ott várakozik a következő. Ezek az állatok életük során mintegy 30 ezer darab fogat váltanak.
- A zsákállatok, mint a tengeri tulipán (Pyura spinifera) vagy a csillagos zsákállat (Botryllus schlosseri) is sérülés esetén teljes testüket képesek visszaépíteni. Utóbbi génállománya meglepő, 77 százalékos egyezést mutat az emberével. Regenerálódóképességében sajnos nem osztozunk vele.
- A laposférgek bizarr tulajdonsága, hogy ha kettészakadnak, akkor két külön állat fejlődik ki belőlük. A kutatók már jó úton haladnak a folyamat feltérképezésében: arra például már rájöttek, melyik gén hatására nő ki új fejük. Érdekes, hogy az újonnan kinőtt fejbe minden korábban tanult információ is átkerül.
- Végül a szarvas is a regenerálódó állatok közé sorolható, hiszen a harcban elveszített agancsuk idővel visszanő. A dologban az a nagyon extrém, hogy az átlag 27 kilogrammos agancs cirka három hónap után a régi pompájában magaslik.
(femina.hu)