A leghosszabb ideig élő állatok - meg fogsz lepődni!

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2021. szeptember 07. kedd

El tudod képzelni, hogy állatok, több száz, vagy akár több ezer évig is élhetnek? Itt egy rövid ismertető a leghosszabb ideig élőkről:

- A grönlandi bálna (Balaena mysticetus) a leghosszabb életű emlős, mely akár 200 évig is élhet a National Oceanic and Athmospheric Administration adatai szerint. A különös, háromszögletű koponyával rendelkező faj a sarkvidékeken és Grönland vidékén él.
- A dülledtszemű álsügér (Sebastes aleutianus) az egyik legtovább élő hal: akár 205 évet is élhet a Washington Department of Fish and Wildlife szerint. A Csendes-óceánban honos, és csaknem egy méter hosszúra nő.
- A folyami kagyló (Margaritifera margaritifera) akár 280 évet is élhet a World Wildlife Found szerint. A faj Észak-Amerikában és Európában honos.
- A grönlandi cápa (Somniosus microcephalus), mely akár 7,3 méter hosszúra is nőhet, 272 évig is elél grönlandi kutatók szerint. A faj a sarkvidéki vizekben és az Atlanti-óceán északi részén él.
- A csőférgek (Canalipalpata) mélytengeri életmódjuknak köszönhetik hosszú életüket. Fajai 200-300 évig élnek.
- A sellőkagyló (Arctica islandica) tovább él, mint a már említett folyami kagyló a National Museum Wales szerint. Ebből a fajból 2006-ban egy 507 esztendőset találtak Izlandon.
- A korallok általában több száz évig élnek, de a fekete korall (Leiopathes sp.) rendkívüli élettartammal bír. A Live Science szerint 4265 éves példányra bukkantak Hawaiinál.
- A szivacsok ugyancsak kolóniákban élnek, akárcsak a korallok, és szintén igen hosszú, több évszázados az élettartamuk. Egy német-kínai-svéd tanulmány szerint egy vizsgált üvegszivacs (Monorhaphis chuni) nem kevesebb mint 11 ezer éves volt.
- A Földközi-tengerben honos halhatatlan medúza (Turritopsis dohrnii) nem véletlenül kapta a nevét, hiszen az American Museum of Natural History szerint élete gyakorlatilag végtelen. Folyton előre és visszafejlődik kiinduló állapotába.
(femina.hu)