A legnépszerűbb lány- és fiúnevek egykor és most

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2022. március 03. csütörtök

Hol vannak már az Erzsébetek és a Máriák! - sóhajt fel sok nagymama unokájuk óvodai csoporttársainak neve hallatán. És igazuk van, hiszen ezeket a keresztneveket - csakúgy mint a Lászlót vagy a Sándort -, napjainkban már gyerekek nemigen viselik.

A gyereknevelésben is tetten érhető divatirányzatok nem csupán az igény szerinti szoptatásban, az együtt alvásban vagy a hordozásban mutatkoznak meg, hanem a névválasztás terén is. A Magyar Keresztnevek Tárának táblázatai jól mutatják, melyek a legnépszerűbb keresztnevek ma, és melyek voltak évtizedekkel ezelőtt.

Top 10 magyar keresztnév ma
A fiúknál a Bence név sikere a statisztikák szerint 2001 óta megdönthetetlennek látszik: 2001-től 2020-ig minden évben ez volt a legnépszerűbb fiúnév az újdonsült szülők körében. Ez azt jelenti, hogy minden egyes évben körülbelül 1400-1800 újszülött kisfiút anyakönyveznek ezen a néven. Bár a latin eredetű Bence - melynek jelentése: győztes - nem számít újkeletűnek, az ’50-es, ’60-as években az első száz legnépszerűbb férfikeresztnévbe sem került be. Az 1990-es évektől azonban mind több kisfiút anyakönyveztek ezen a néven: a rendszerváltás táján már a 28. volt a népszerűségi listán. A Top 10-es lista a következő fiúnevekkel folytatódik napjainkban: Máté, Dominik, Levente, Noel, Dániel, Zalán, Marcell, Olivér és Ádám.
A lányoknál egyértelműen a Hanna vezeti a népszerűségi listát: 2011 óta áll a toplista első helyén - évente 1300-1800 baba kapja ezt a nevet a szüleitől. A két női név egybeeséséből - a Johanna rövidülése és az Anna eredeti héber alakja - született Hanna név jelentése kegyelem. Térhódítása meglehetősen gyors volt: nem csak a ’60-as, de még a ’80-as évek második felében sem került fel a százas listára. A jelenlegi top tízes lista a következő nevekkel folytatódik a lányoknál: Anna, Zoé, Léna, Luca, Emma, Zsófia, Boglárka, Lili és Mira.

Top 10 magyar keresztnév 60 évvel ezelőtt
Az 1955-től 1964-ig tartó időszakban az újszülött fiúk esetében a László volt a legkedveltebb név - melynek jelentése hatalom és dicsőség. A szláv eredetű férfinév popularitása még a ’70-es évek első felében is töretlennek látszott, ám 1975 után a Zoltán és a Gábor nevek utasították maguk mögé. Az 1955-től 1964-ig tartó fénykorában még azonban a László nevet az István és a József követte. A top tízes listába pedig a következő férfi keresztnevek kerültek még be ebben az időszakban: János, Sándor, Ferenc, Zoltán, Tibor, Imre és Lajos.
A lányoknál az első helyen, toronymagasan a Mária név állt hatvan évvel ezelőtt. Népszerűsége cseppet sem volt újkeletű: az 1955 előtti statisztikák is a legnépszerűbb női névként említik, illetve Szűz Mária tiszteletével magyarázható, hogy a középkor óta folyamatosan a leggyakoribb női nevek között szerepel. Az 1955-1964 közötti időszakban a Mária nevet az Erzsébet és az Éva követte a sorban. A top tízes listába pedig ekkor még a Katalin, Ilona, Zsuzsanna, Anna, Ildikó, Judit és az Ágnes nevek kerültek be. Érdekes, hogy egyedül az Anna név került bele a top tízes listába ma és hatvan évvel ezelőtt is. Hazánkban az Árpád-kortól kezdve a népszerű női nevek közé tartozik.
(femina.hu)