Érdekesség: miért nem keveredik a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán?

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2023. február 24. péntek

A Föld bolygók körülbelül 1,39 milliárd köbméter víz borítja. Éppen ezért nem meglepő, hogy olyan sok csodálatos, vízzel kapcsolatos fotót láthatunk a neten. A róla készült fotóknál már csak egy dologból van több: a vízzel kapcsolatos rejtélyekből és érdekességekből.

Biztosan te is láttál már olyan képet, amin a Csendes-óceán és az Atlanti-óceán találkozását örökítették meg: a víz egyik oldala zöld árnyalatú, a másik élénk kék. A kérdés már csak az, hogy miért nem keveredik össze egymással ez a hatalmas víztömeg, vagy ami még fontosabb, miért ilyen éles a határvonaluk?
A hidrológusok megállapításai szerint a két óceán vizének összetétele merőben eltérő. Különböző só szinttel, sűrűséggel és hőmérséklettel rendelkeznek, ami mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a vizek nem keverednek egymással.
Ez egy nagyon szokatlan jelenség, de tény, hogy létezik és nem mellesleg neve is van: haloklin. Így hívjuk azt, amikor az összeérő víztömegeknek egyértelmű, szemmel látható határa van. Hasonló jelenség figyelhető meg Dániánál az Északi-tengeren, de a Gibraltári-szorosnál is, és igazából sok helyen, ahol két eltérő adottságú tenger metszi egymást.
Ez a haloklin jelenség sok embert vonz a különleges megjelenésével, vannak utazók, akik csak azért csónakáznak ki ezekhez a távoli helyekhez, hogy a tökéletes szemszögből lencsevégre kaphassák ezeket a páratlan jelenségeket. Ez valahol nem véletlen, az ilyen hatalmas víztömegek találkozása ugyanis felülről nézve valóban elképesztő hatást tud nyújtani.

(levélben kaptam)