Érdekesség: furcsa sportok, amelyek egykor olimpián is szerepeltek

Kategória: Érdekességek Megjelent: 2023. április 02. vasárnap

Akadályúszás, párbaj, szóló szinkronúszás, lovas távolugrás... tessék parancsolni:

Akadályúszás
Nem, nem elírás, tényleg rendeztek akadályúszást az 1900-as párizsi olimpián. Az olimpikonoknak három akadályt kellett leküzdeniük: először egy rúdra másztak fel, majd csónakokra kellett pattanniuk, végül újabb csónakok alatt átúszniuk. Az egyetlen egyszer megrendezett versenyt az ausztrál Frederick Lane nyerte.

Párbajozás
Persze nem egymásra lőttek a sportolók, hanem egy gipsz bábukra céloztak mintegy 20-30 méteres távolságból az athéni olimpián 1906-ban. A szervezők két aranyérmet osztottak ki, amelyeket egy francia és egy görög versenyző nyert meg.

Szóló szinkronúszás
Felmerül a kérdés, hogy valaki hogyan tud szólóban szinkronúszást végrehajtani, hiszen a sportágnak pont az a lényege, hogy többen, egymással szinkronban hajtsák végre a különböző mutatványokat a vízben. Márpedig az olimpián létezett ilyen sportág, ráadásul három alkalommal is versenyt rendeztek belőle. Legalább nem lehetett kire fogni, ha elcsúszott egy-egy mozdulat...

Lovas távolugrás
Elsőre azt gondolnánk, hogy lóval biztosan komoly eredményeket érhettek el távolugrásban a sportolók, ám a legnagyobb megugrott táv valamivel hat méter fölé sikerült. Összehasonlításképp: a férfi távolugrás rekordja az olimpiák történetében majdnem kilenc méter, míg a női rekord is bőven hét méter fölött van.
(velvet.hu)