Ferenc pápa válasza az életfogytiglanra ítélt fiatalkorú elkövetőknek

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. május 31. szombat

Michael Kennedy SJ, a Jezsuita Helyreállító Igazságszolgáltatás Kezdeményezés vezetője tette közzé Ferenc pápa levelét az America Magazine című katolikus lapban.

Kalifornia állam hosszú évek óta törekszik rá, hogy változtasson a fiatalkorú (14–17 év közötti) bűnözőket sújtó szigorú ítéleteken, különösen a feltételes szabadlábra helyezés nélküli életfogytiglan átalakítását szorgalmazzák. Két évvel ezelőtt megszavazták az úgynevezett SB9-es törvényt: ez a törvény lehetővé teszi, hogy a fiatalkorú bűnözők egy napon újra a családjukkal élhessenek.
Az Egyesült Államok az egyetlen ország a világon, ahol életfogytiglanra ítélnek fiatalkorú bűnözőket – ami azt jelenti, hogy jó eséllyel soha többé nem láthatják a családjukat.
Jody Kent, aki az ilyen ítéletek elleni országos tiltakozás vezetője, ötszáz levelet gyűjtött össze különböző tagállamokból, melyeket életfogytiglanra ítélt fiatalok írtak. A levelek Ferenc pápának szóltak, mert úgy gondolták, a világ vezető személyiségei közül Ferenc pápa az, aki talán melléjük áll. Michael Kennedy atya több más jezsuita közreműködésével eljuttatta a Szentatyához a leveleket május elején.
A pápa válaszolt a levelekre, és ezzel reményt adott azoknak, akiknek eddig nem volt reményük – fogalmaz Kennedy atya. A levele egyenes és egyértelmű. Ő hisz benne, hogy a fiatalok megérdemelnek egy második esélyt. Minden fiatal elítélt, aki írt Ferenc pápának, megkapja válaszlevele másolatát.
Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy abban az életkorban, amikor ezek a fiatalok elkövették az adott bűncselekményeket, az ember értelme nem áll azon a fejlettségi fokon, mint egy felnőtté. Fiatalkorúakra szakosodott bíróságoknak kellene az ügyüket tárgyalnia. Ferenc pápa láthatóan tisztában van ezzel, és szívén viseli a bebörtönzött fiatalkorúak ügyét – tette hozzá a jezsuita atya.
Michael Kennedy SJ kifejezte: rendkívül hálásak a Szentatyának elkötelezettségéért. Ő talán hatást tud gyakorolni az Egyesült Államok politikai vezetőire, hogy máshogy kezeljék a még gyermek elkövetőket, mint a felnőtteket; hogy adjanak nekik még egy esélyt.

Kedves Kennedy atya,

Elolvastam az Ön által továbbított leveleket, amelyeket egyesült államokbeli fiatal elítéltek írtak, akiket életfogytiglanra ítéltek fiatalkorú bűnözésért, a feltételes szabadlábra helyezés esélye nélkül. Mélyen megindítottak az élettörténeteik és a könyörgésük, hogy ezt a büntetéstípust vizsgálják felül az igazság, a reform és a rehabilitáció lehetőségének fényében. Nagyon kérem, erősítse meg őket benne, hogy Isten ismeri és szereti mindegyiküket, és a pápa imáiban szeretettel emlékezik meg róluk. Ugyanakkor én is kérem őket, hogy imádkozzanak értem, imádkozzanak Isten népének szükségleteiért az egész világon, és az Evangélium üzenetének terjedéséért, ami a könyörület, a megbocsátás és kiengesztelődés Krisztusban. Hálával és szeretettel küldöm áldásomat mindannyiójukra.

Ferenc

Vatikán, 2014. május 7.                                      

Magyar Kurír
(vn)

Hozzászólások   

#1 Taoista 2014-06-01 17:04
Én szeretem bűnbánatos gyilkosokat, és a bűnbánatos emberkereskedők et, különösen, ha a bánatuk olyan tökéletes, hogy már nem is érzik alkalmasnak a köröttük élő kevésbé bánatos népesség büntető szankcióit. Jónak tűnik az ötletem, tegyék őket jobb körülmények közé, adjanak nekik különleges lelki és tanítói gondozást, hogy megélhessék a teljes lelki és szellemi újjászületést. Tisztelettel javasolom nekik mintául az oszloposok módszerét, vigyenek nekik egy egy szép oszlopot. Nem kell túl magas, hiszen amúgy is egyedül lehetnek. Nálam sokkal nagyobb bölcsességgel járó embertársaim ettől sokkal jobb megoldásokat fognak eszkábálni, de azért az legyen mindig fontos, hogy a villamoson és az autóbuszokon zavartalanul utazhassak én és azok is, akiket szeretek.

You have no rights to post comments