Végleg leszámolnak a pedofíliával a Vatikánban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. november 12. szerda

Ferenc pápa különbizottságot állított fel a Hittani Kongregáción belül az egyház tagjait érintő legsúlyosabb bűncselekmények minél gyorsabb kivizsgálására - jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő. A hét főből álló bizottságot bíborosok és püspökök alkotják. A bizottság elnökét és tagjait Ferenc pápa nevezi ki. Federico Lombardi hangsúlyozta, hogy a kinevezések minél előbb megtörténnek, mivel az egyházfő akarata szerint a bizottságnak minél előbb meg kell kezdenie a munkáját.

A Ferenc pápa által felállított újabb vatikáni testület feladata a papokat érintő legsúlyosabb bűncselekmények kivizsgálása lesz. Ezek között szerepelnek a papok által elkövetett szexuális visszaélések is.

A papi pedofília eseteinek kivizsgálása a Hittani Kongregáció hatáskörébe tartozik. Az ügyeknek az utóbbi években megemelkedett száma miatt azonban a Hittani Kongregáció munkája lassan halad. Ferenc pápa az eljárások felgyorsítása érdekében hozta létre a most felállított bizottságot - hangoztatta a szentszéki szóvivő.

A Vatikán adatai szerint az utóbbi három évben évente hatszáz pedofíliaügyet jelentettek a Hittani Kongregációnak. Az ügyek többsége 1965-1985 között elkövetett visszaélésekre vonatkozik.  A pápai állam csendőrsége szeptemberben letartóztatta Jozef Wesolowski volt nunciust, akit a vele szemben felmerült pedofília vádak miatt júniusban a Vatikán már laikus státusba helyezett. A volt papot azóta a Vatikánban tartják fogva.

(origo.hu)

You have no rights to post comments