Katolikus Karitász: kazánadományok Kárpátaljára

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2014. december 14. vasárnap

A Katolikus Karitász jóvoltából harminc kárpátaljai intézményben biztosan lesz fűtés az idei télen. Az első kazánokat Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár adták át december 12-én.

Két munkácsi intézmény, a Szent Erzsébet Szeretetkonyha és a Szent István Katolikus Líceum, valamint a ráti Szent Mihály Gyermekotthon kapott kazánt december 12-én.

A Szent Erzsébet Szeretetkonyhán naponta közel 100 adag ételt főznek az önkéntesként dolgozó szakácsok és segítők. Az étel java részét kiszállítják idős embereknek, valamint a kórház nehéz helyzetben lévő – elsősorban a rehabilitációs osztályon fekvő – betegeinek.

A Szent István Katolikus Líceumban mintegy 60 magyar fiatal tanul. A most átadott két kazán a külföldi támogatással elkészült új szárny fűtéséhez járul hozzá.

A ráti családi gyermekotthonban 30 gyermek él három épületben. A negyedik családi otthon most épül. Az ide került kazán a központi épület zavartalan fűtését biztosítja a jövőben. Több mint tíz helyre jutott még kazán, emellett 182 családnak vásárolják meg a téli tüzelőt.

Écsy Gábor a szeretetkonyha kazánja átadásakor elmondta: felhívásukra több mint egy hónapon keresztül gyűltek az adományok, és ennek eredményeként 32 millió forintot adtak át a munkácsi püspökségnek, illetve a Karitász kárpátaljai szervezetének. Hangsúlyozta, az összefogás is bizonyítja, hogy „felelősek vagyunk egymásért, és ha a testvérünk bajban van, akkor segítünk rajta”.

Soltész Miklós és Écsy Gábor Szent Erzsébet-kenyeret nyújtottak át jelképesen az intézménynek. A Karitász igazgatója így fogalmazott: „A kenyerekkel a magyarországiak szeretetét hoztuk, amellyel segíteni kívánnak a nehéz sorban lévő kárpátaljai embereknek.”

Écsy Gábor a Szent István Katolikus Líceumban szintén reményét fejezte ki, hogy az intézmény diákjai és tanárai nemcsak a kazánok melegét érzik majd, hanem az adományozók szeretetét is.

Soltész Miklós szerint a legfontosabb, hogy szociális és oktatási intézmények, plébániák, parókiák, lelkészségek kapjanak kazánokat, amelyekkel ki tudják váltani a gázfűtést. Így végeredményben több ezer emberen tudnak segíteni – hozzátette: nemcsak magyarokon, hanem ukránokon és ruszinokon is.

Az államtitkár rámutatott: a legnagyobb adományozó, a Katolikus Karitász mellett a református egyház is nagy segítséget nyújtott, és a többi karitatív szervezet is kivette részét a gyűjtésből. Végleges összesítés nincs még – tette hozzá –, de legalább 150 helyre fognak eljutni a kazánok. Hangsúlyozta: az adományozó szervezetek munkájánál is fontosabb az adományozó emberek szerepe.

Majnek Antal megyéspüspök a jelentős adományt a zsoltárokból idézett szavakkal köszönte meg: „Ha a szegény fölkiált az Úristenhez, Isten meghallgatja őt. De az Úristen is kiált: ki jelentkezik embertársa megsegítésére? Ezt hallotta meg az anyaország segítő szervezete, a Karitász, s rajta keresztül hoztak áldozatot a magyar emberek.”

A főpásztor kiemelte és dicséretesnek nevezte, hogy a magyar kormány és a magyar egyházak kérés nélkül jöttek és segítettek Kárpátalja szegényein. A munkácsi püspök felidézte: a Katolikus Karitász korábban, az árvizek idején is sokat segített. A mostani segélyakció azonban annyival „szebb”, hisz megelőzi a tragédiát. Majnek Antal szerint Kárpátalján egyre többen fűtenek fával. A gázzal „spórolnak”, mert nagyon drága lett, ráadásul félnek az emberek attól is, hogy elzárják a gázvezetéket.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárának felhívására a Karitatív Tanács tagjai egy hónappal ezelőtt hirdettek gyűjtést Kárpátalja megsegítésére. Ukrajna magyarok lakta vidéke – az egész országhoz hasonlóan – bizonytalan tél elé néz. A gázellátás bármikor leállhat az ismert politikai helyzet miatt, így az intézmények és a lakások egyik napról a másikra fűtés nélkül maradhatnak.

Forrás: MTI; Elmer István

Fotó: Elmer István

Magyar Kurír

You have no rights to post comments