Rövid hír az abortusz újabb könnyítéséről az EU-ban

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. január 10. szombat

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy egy bizonyos hatóanyagú "sürgősségi fogamzásgátlót" - azaz olyan "esemény utáni tablettát", amelyet a szexuális együttlét után veszbe a nő, hogy így abortálja az esetleg megfogant magzatát - kivesz a vényköteles szerek köréből. Így elképzelhető, hogy az „esemény utáni tabletta" Magyarországon is szabadon hozzáférhetővé válik.

Tegnap az Európai Bizottság szóvivője megerősítette a német Spiegel Online-nak, hogy – megfogadva az Európai Gyógyszerügyi Hivatal (EMA) humán alkalmazásra szánt orvosi termékekkel foglalkozó bizottságának (CHMP) ajánlását – egy bizonyos sürgősségi fogamzásgátlót kivesz a receptköteles készítmények közül. Az EMA még novemberben tette közzé honlapján, az ulipristal-acetát-tartalmú ellaOne sürgősségi fogamzásgátló minden tagországában kikerül a receptköteles készítmények köréből, ha erre a bizottság rábólint.
Magyarországon 2010 óta nem lehetett "sürgősségi fogamzásgátló tablettát" recept nélkül kiadni. Most kérdés, milyen következménye lesz Magyarországon az Európai Bizottság ajánlásának... - a szerk.

You have no rights to post comments