Ferenc pápa felszólítására az olasz plébániák befogadják a bevándorlókat

Kategória: Hírek, események Megjelent: 2015. szeptember 10. csütörtök

Egymás után nyitják meg kapuikat az olaszországi plébániák a bevándorlók előtt, miután a katolikus egyházfő a migránsok befogadására szólította fel őket. A befogadás azonban nem tömeges, és van, ahol a hívők ellenállásába ütközik – tudósít az MTI.

Aki nemet mond a befogadásra, nem nevezheti magát kereszténynek – jelentette ki Francesco Moraglia velencei pátriárka, az északkelet-olaszországi Triveneto régió püspökeinek vezetője szeptember 8-án, kedden a La Repubblica olasz napilapban közölt nyilatkozatában. A püspök mindenekelőtt az anyagilag erősebb plébániáktól várja el a bevándorlók befogadását.

Ferenc pápa a bevándorlók befogadására szólította fel vasárnap az egyházat. Az olasz püspöki kar az elsők között válaszolt: Angelo Bagnasco, az olasz püspöki kar (CEI) elnöke rámutatott, ha a több mint 27 ezer olasz plébánia mindegyike befogad egy-egy bevándorló családot, több mint százezer embernek tudnának segíteni.

A csatlakozás folyamatos: a dél-olasz Taranto érseke egy elhagyott kolostor épületét bocsátotta a menekültek rendelkezésre, Firenzében két egyházi intézményben száz helyet biztosítottak. Milánó érseke szerint a plébániákon elszállásolt menekültek az ellátásért cserébe kisebb munkák elvégzésével segíthetnek a parókiáknak.

Van, ahol a hívők jelzik a plébánosnak, hogy szívesen vendégül látnának egy vagy több bevándorlót. A venetói Vicenza egyik plébánosának viszont le kellett mondania a bevándorlók befogadásáról a hívők tiltakozása miatt, akik nemet mondtak arra, hogy muzulmán migránsok költözzenek be.

A püspökök és plébániák egyelőre önálló kezdeményezéseit a CEI szeptember végi ülésén foglalják országos egyházi programba. A CEI adatai szerint jelenleg 15 ezer bevándorlónak adnak szállást az olasz plébániák, akiknek többségét még Ferenc pápa felszólítása előtt fogadták be.

A Vatikán két menekültcsaládot fogad be – mondta Angelo Comastri, a pápa vatikánvárosi helynöke. – Őket Konrad Krajewski pápai főalamizsnás „választja ki” a Lampedusára az utóbbi időben érkezett bevándorlók közül. A Vatikán tulajdonában levő lakásokban helyezik el őket, egészségügyi ellátást és anyagi támogatást is kapnak, valamint munkát is próbálnak nekik keresni.

Forrás: MTI

Magyar Kurír

You have no rights to post comments