Meghurcolják a történelemtanárt, aki az iskolásokat védte

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2021. szeptember 26. vasárnap

Könnyen lehet, hogy az ügy az iskolájába járó gyerekeket rettegésben tartó agresszív helyi fiatalok bandájával szemben békés eszközökkel fellépő pedagógus állásába kerülhet. Mint a most elmarasztalt pedagógus, Jancsula Dezső mondja, úgy érzi magát, mint Pelikán elvtárs.

A helyi beszámolók szerint a Pécsi Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ (ANK) környékén egy tizenévesekből álló banda tagjai következetesen terrorizálták az iskolába járó kisebb gyerekeket, az ott dolgozó pedagógusokat, valamint a járókelőket.
Több videó is napvilágot látott a neten, ahogy verekedés tör ki az iskola udvarán, egy nagydarab, kopasz, ránézésre negyvenes korú férfi durván bántalmaz egy nála jóval kisebb tizenévest, többek között ököllel üti a földön fekvő gyereket.
Mint kiderült, a konfliktus forrása az volt, hogy a fiatalok tiltott területen, az iskola épülete előtt dohányoztak, ahogy az is, hogy a diákot leteperő férfi abban az időben egy külső cég alkalmazásában takarítói, gondnoki feladatokat látott el az intézményben. Ellene garázdaság gyanújával nyomozást indított a rendőrség, munkaviszonyát az iskolában azonnal felmondták. A Pécs Aktuál portál szerint a történtek után a megvert fiatal többedmagával megkereste a gondnokot, és elégtételt vett rajta.
Most szintén a Pécs Aktuál számolt be arról, hogy a verekedéses jelenetnek volt még egy szereplője, a diákjai által csak Dezső bácsinak szólított Jancsula Dezső, az ANK történelemtanára, akit most szintén elítéltek az ügyben. A pécsi portál videós beszámolójában a harminc éve pályán lévő pedagógus elmondta: úgy marasztalta el a bíróság, hogy senkit sem bántott, nem lépett fel erőszakosan. Ő csak az iskoláját és az oda járó kisdiákokat próbálta védeni néhány, nem is az intézménybe járó helyi agresszív tizenévestől.
A pécsi portál szerint Dezső bácsi így könnyen lehet, hogy többet nem taníthat, amennyiben a bíróság nem gondolja meg magát.
A mostani videóban Jancsula Dezső is megerősítette a félelemkeltő kamaszfiú-banda jelenlétét az iskola környékén, és mint mondja, azon a bizonyos szeptemberi napon már neki is beszóltak iskolába menet. Majd amikor az épületből kinézve meglátta, hogy a fiatalok az intézmény udvarán cigarettáznak, kiment rájuk szólni, hogy hagyják abba és távozzanak.
"Erre kaptam hideget-meleget. Az egyik fiatalembernek a vállán volt a táska, megfogtam a pántját. Ez a vádiratban sem szerepel, hogy bántottam vagy megütöttem volna. Mondtam, hogy felmegyünk az igazgatóiba, mire természetesen ellenállt. Az igazgató korábban tanította a fiút, akinek volt már több fegyelmi ügye, de az igazgató tudta őt kezelni valamennyire, amikor annak idején hozzánk jár" - fejtette ki Jancsula Dezső.
Az egyik, a társaságban lévő fiú erre neki akart esni, és azzal fenyegetőzött, hogy megveri Dezső bácsit, aki állítása szerint nem esett ki a szerepéből, és a gondnokkal ellentétben meg tudta őrizni a hidegvérét, így végül nem keveredett verekedésbe.
Földre kerültek, nyilvánvalóan egy verekedéses ügy volt, garázdaság, amit sokan felvettek. Kikerült a netre, mire a rendőrség hivatalból eljárást indított, majd az ügyészi vizsgálat közben megtaláltak engem is a történetben, és előléptem első számú vádlottá. Az ügyészi vizsgálat azt állapította meg, hogy én a személyi szabadságában korlátozom a fiatalt, hangsúlyozom, azt, aki az iskolánk udvarán dohányzik és agresszíven viselkedik, veszélyezteti a kisgyerekeinket, félnek tőlük a tanárnők is, akikkel trágárkodnak, beszólnak nekik, ezért kerülővel közlekednek – fejtette ki a pedagógus a videóban.
A történelemtanár hozzátette: az ítélet tárgyalás nélkül született, amit ő furcsának, kicsit kafkainak érez, vagy épp A tanú című film világát idézőnek, mert egy borítékban kapta meg a vádat és az ítéletet. Utóbbiban az is szerepel, hogy Jancsula Dezső viselkedése alkalmat adott a környezetében élők megbotránkoztatására.
A pedagógus arról is beszélt, hogy a bíró helyt adott az ügyészi beadványnak, ezért pénzbüntetéssel sújtották.
A közalkalmazotti törvény szerint nem tölthetem be tovább a tanári állást – tette végül hozzá az elmarasztalt történelemtanár.
A fiatalok családja azóta sem tett feljelentést. A gyereket, aki összeverekedett a takarítóval, végül felmentették. Azaz a fiatalokat retorzió azóta sem érte – derült ki szintén a Pécs Aktuál beszámolójából.
(Hercsel Adél, index.hu)

You have no rights to post comments