Ne legyen bennünk gyűlölet – Eltemették a húsvétkor rakétatámadásban meghalt három hónapos csecsemőt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 29. péntek

Az odesszai ukrán ortodox Urunk Színeváltozása székesegyházban zajlott Valeria Glodan, kislánya, Kira és édesanyja, Ljudmila temetési szertartása április 27-én, akiket húsvétkor egy orosz rakéta ölt meg és akiknek tragikus története bejárta a sajtót, és mi is a szívünkbe zártuk őket. Alekszandr Malicsenko, a székesegyház lelkipásztora tolmácsolta Agafangel metropolita üzenetét a gyászszertartáson.

Agafangel metropolita támogató üzenetében elmondta, hogy az egész egyházmegye imádkozik az ártatlan áldozatok örök nyugodalmáért és bűneik bocsánatáért, hogy Isten fogadja be őket az igazak országába, valamint kéri az Urat, hogy gyógyítsa be hozzátartozóik lelki sebeit, hogy ne legyen bennük gyűlölet.

A metropolita emlékeztetett Jézus szavaira: „aki kardot ragad, kard által vész el”. Így azok, akik nagyszombaton orvul lőtték városunkat, végül elnyerik büntetésüket.

Hozzátette: Emlékezzünk arra, hogy hét ember halt meg, egy pedig eltűnt, amikor egy orosz rakéta becsapódott egy lakóépületbe. Ez az egész városunk számára súlyos csapás, a család és a barátok számára pedig pótolhatatlan veszteség. Végül arra hívta az odesszai ortodox keresztényeket, hogy csatlakozzanak hozzá a békéért és a háborúban elhunytak lelki üdvéért való imádságban.

*

Nagyszombaton (Ukrajnában a görögkatolikusok az ortodoxokhoz hasonlóan egy héttel később ünneplik a húsvétot, mint a római katolikusok), április 23-án az egymillió lakosú Odesszát több rakétatalálat is érte, melyek közül kettő lakóépületeket talált el. Az orosz Tu-95-ös bombázó repülőgépekről indított támadásban többen meghaltak, köztük egy család három generációjának tagjai, akiket most temettek el.

Jurij Glodan éppen vásárolni ment, amikor meghallotta Odesszában a robbanást. A tömbházhoz érve, ahol lakott, azt kiabálta a rendőröknek, hogy engedjék be a lángoló épületbe.

Amikor a lakásához ért, felesége és édesanyja holtteste fogadta, akiknek halálát az épületet ért orosz rakétatalálat okozta. Kirát, aki három hónapos volt, később találták meg a romok alatt.

Az egyetlen családban három nemzedék életét kioltó orosz támadás híre egész Ukrajnát megrázta és felháborodást keltett. 

Forrás és fotó: Az odesszai ortodox székesegyház közösségi oldala

Magyar Kurír

You have no rights to post comments